Cea mai nouă cafenea din oraș, Anturaj, a fost motivul pentru care barista trainerul Laurențiu Ștefan a ajuns la Roman. Cartea de vizită a lui Laurențiu Ștefan este impresionantă: este dublu campion naţional barista 2013 şi 2014, vice campion naţional Brewers Cup 2014, vice campion naţional Roasting Championship 2015, a obținut locul 7 la competiția internaţională „Angel in Us Barista”, organizată la Seul (Coreea de Sud), în 2014, a jurizat competiții și organizează cursuri pentru iubitorii de cafea.
Ce nu se vede din cartea de vizită: că Laurențiu a renunțat să lucreze doi ani pentru a atinge aceste performanțe. Totul, datorită unei pasiuni din copilărie.
„Când eram mic, școala era peste drum de blocul în care locuiam. Doamna învățătoare mă trimitea cu punga de cafea la mama, să i-o prepare, iar eu stăteam lângă mama cât timp ea o pregătea, mai amestecam și eu în cafea. Apoi, de la 13-14 ani, am început să prepar singur cafeaua pentru mama și pentru bunica mea. Ulterior, după ce am intrat în lumea cafelei, am aflat ce bombe le făceam, pentru că amestecam câte 10 minute și să le făceam o cafea foarte cofeinizată.”
Laurențiu Ștefan, barista trainer
În timpul facultății, Laurențiu a început să lucreze în domeniu datorită unui prieten și, când a văzut prima inimioară pe o cafea gata să fie servită, a vrut să știe să facă și el la fel și mult mai mult de atât. A colaborat cu prima prăjitorie de cafea din țară, apoi a făcut o școală de bartending și a lucrat un an în club, obținând experiență pe partea de mixuri cu alcool, lucru care i-a folosit de mai multe ori de-a lungul timpului.
După această perioadă a renunțat la muncă, a trăit din economii și s-a pregătit temeinic pentru competițiile de profil, atât pe partea teoretică, cât și pe partea practică. În cei doi ani în care doar s-a antrenat a câștigat cele două titluri naționale: un loc șapte la nivel mondial și o echipă de campioni, care au confirmat foarte repede. Acum ajută la dezvoltarea pieței cafelei în țară și dă sfaturi despre cum să bei o cafea bună, acasă sau la cafenea.
„Imaginea localului spune aproape tot despre cum va fi pregătită cafeaua într-o cafenea. Ne uităm la bar și vedem cu arată, apoi cerem cel mai simplu preparat; și guști, așa îți dai seama. Important este ca un barista să aibă cunoștințe și să explice clienților, așa se educă și clienții. Eu cred că România este o țară în care cultura cafelei este destul de bine dezvoltată. Românii sunt foarte bine pregătiți, pentru că fac performanță în străinătate. Anul acesta avem un campion mondial în prăjirea cafelei. E ceva extraordinar și România se situează destul de bine în momentul de față, piața e în plină creștere, numărul coffee shop-urilor crește. Răzvan și Oana (n.r. – soții Leonatu, patronii Anturaj) au creat un concept extraordinar, semn că și piața din Roman este în dezvoltare.”
Laurențiu Ștefan, barista trainer
Dacă dimineața vrem să bem o cafea bună acasă trebuie să ne trezim mai devreme cu câteva minute, să râșnim boabele pe loc, să avem grijă ca apa să aibă între 88 și 95 de grade Celsius și să o savurăm cât mai simplă; dacă se poate, fără zahăr – pentru a nu pierde din aromă.
Laurențiu Ștefan a antrenat doi angajați ai cafenelei Anturaj; în caz de nu iese acasă cafeaua la ibric sau la filtru, la cafeneaua din centrul Romanului găsiți o varietate mare de cafea și produse din cafea, pentru fiecare moment al zilei.
0 Comentarii