Consilierii locali romașcani, întruniți în ședință de îndată joi, 10 august, pentru a aproba o rectificare de buget, au primit, suplimentar, un proiect de hotărâre pentru votarea a doi cetățeni de onoare ai municipiului Roman. Este, practic, același proiect care a fost aprobat în ședința ordinară de luni, 31 iulie.
Atunci, consilierii locali au votat în bloc și la vedere acest proiect de hotărâre, deși legea administrației publice locale spune că votul referitor la persoană trebuie să fie secret. Consilierul Constantin Holban (PSD) a atras, la acel moment, atenția asupra acestui aspect, dar secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a spus:
”Consiliul Local hotărăște.” – afirmație Gheorghe Carnariu, secretarul municipului Roman, 31 iulie 2017
La zece zile distanță, se pare nu mai hotărăște Consiliul Local, ci se respectă legea.
”Articolul 45, alin. 5 din Legea administrației publice locale prevede: Consiliul Local stabilește ca unele hotărâri să fie luate prin vot secret. Hotărârile cu caracter individual, privitor la persoane, vor fi luate întotdeauna prin vot secret, cu excepțiile prevăzute de lege. Procedurile de votare vor fi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a COnsiliului Local. Pe de altă parte, art. 46, alin. 1 și 2, din același act normativ, precizează faptul că sunt nule de drept doar acele hotărâri prin care consilierul local, fie personal, fie prin soți, afini sau rude până la gradul IV inclusiv are un interes patrimonial privind problema supusă la vot. Așadar, se poate discuta și se poate argumenta pe tema nulității adoptate prin vot deschis, în condițiile în care au fost respectate toate celelalte elemente de tehnică legislativă. Dar, pentru a evita o eventuală plângere prealabilă sau o acțiune în instanța de contencios-administrativ cu privire la modalitatea de vot, se poate revoca o hotărâre.” – Gheorghe Carnariu, secretarul municipiului Roman, afirmație 10 august 2017
Revocarea hotărârii din 31 iulie și votarea cetățenilor de onoare la secret nu s-a făcut, însă, din proprie inițiativă a celor din cadrul Primăriei Roman sau a Consiliului Local, ci ca urmare a unei adrese a Prefecturii Neamț, care a trimis, pe 7 august, o adresă către Primăria Roman, prin care a cerut lămuriri cu privire la votul celor doi cetățeni de onoare.
Cetățeanul de onoare Laurențiu Leoreanu a fost votat de 13 consilieri locali, având patru voturi împotrivă. Academicianul Haralambie Mihăescu a fost votat în unanimitate, de toți cei 17 consilieri prezenți la ședință.
Întrebat despre cine ar trebui să aplice legea și să fie atent la respectarea ei, primarul Lucian Micu a spus că va avea o discuție cu secretarul municipiului.
”Domnul Carnariu a fost chemat din concediu special pentru această ședință. După ce își termină concediul și se întoarce, analizez posibilitatea ca să sesisez Comisia de Disciplină din cadrul Prefecturii Neamț, fiindcă cercertarea disciplinară a unui secretar de municipiu ține de Instituția Prefectului.” – Lucian Micu, primarul municipiului Roman
0 Comentarii