Cum se investește în Educație: unitate de învățământ din Roman, reabilitată în șapte ani, sub 11 miniștri

de | 03/10/2017 | Editorial, Educație, Local

Educația este foarte importantă pentru politicieni, mai ales (sau doar atunci?) când trebuie să țină discursuri. Oamenii politici își reafirmă public dragostea pentru educație la fiecare început de an școlar și la fiecare festivitate de absolvire. În rest, realitatea ne arată adevărul necosmetizat.

Un exemplu care confirmă cât de importantă este, în realitate, educația în viziunea celor care iau decizii s-a desfășurat sub ochii romașcanilor timp de 21 de ani, dar mai cu seamă în ultimii șapte.

Clubul Copiilor Roman este o instituție care a confirmat prin rezultate în fiecare an de activitate și reprezintă o alternativă de succes la activități extracurriculare pentru care, în alte părți, se plătesc sume deloc neglijabile. Nevoia Clubului Copiilor de a avea un nou sediu a apărut în anul 2008, imediat ce armenii au preluat imobilul de pe strada Cuza Vodă și au cerut o chirie mult peste posibilitățile instituției.

Atunci, Clubul Copiilor s-a mutat în Favorit, în cadrul Școlii Roman Mușat. Imediat s-a identificat și un posibil viitor sediu: fosta școală nr.2, de pe strada Sucedava, închisă de mai mulți ani și care beneficiase de câteva lucrări de reabilitare în perioada 1996 – 2000 (atunci când primar al orașului era Ioan Vlad).

Însă, dacă identificarea viitorului sediu s-a făcut repede, nu la fel de repede au început lucrările de reabilitare. De precizat că banii au trebuit alocați de la Ministerul Educației, Clubul Copiilor nefiind subordonat administrației locale. Lucrările au fost reluate abia în anul 2011. În acea perioadă, ministru al Educației era Daniel Funeriu. S-au sistat doi ani mai târziu, în 2013, pe vremea ministrului nemțean Remus Pricopie, din lipsă de fonduri. Între cei doi miniștri amintiți, pe la cârma Ministerului Educației au mai trecut Cătălin Baba, Ioan Relu Mang, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu.

Așadar, lucrările se suspendă în 2013 și sunt reluate abia în 2015.

Eram director când au fost reluate lucrările. A fost cam și cum aș fi luat-o de la zero pentru că expiraseră toate avizele și autorizațiile. Am alergat câteva luni doar pentru a reînnoi documentația. Între timp, mă rugam de superiori să aloce bani pentru această investiție.”

Ilie Boloca, director Clubul Copiilor Roman

În prima parte a anului 2015, ministru al Educației a fost Sorin Cîmpeanu; apoi, acesta a fost înlocuit de Adrian Curaj. Au mai urmat la șefia acestui minister Mircea Dumitru, Pavel Năstase și, acum, Liviu Pop.

Cele două etape de reabilitare a actualului sediu al Clubului Copiilor au costat 1.300.000 lei; o lucrare care s-a dovedit a fi extrem de costisitoare pentru un buget al educației care nu a fost niciodată o prioritate a guvernanților, indiferent de culoarea politică. Pe lângă subfinanțare, o altă problemă a educației o reprezintă lipsa de viziune și de continuitate. În ultimii șapte ani au condus educația nu mai puțin de 11 miniștri. Cine poate începe și termina un proiect național în doar câteva luni sau chiar săptămâni? Evident, unii dintre cei 11 miniștri nici nu au auzit vreodată de această investiție, pentru că nu au avut timp să se familiarizeze cu toate problemele din teritoriu și au fost schimbați. Și-atunci, dacă realibilitarea unei clădiri cu un singur etaj și mai puțin de 20 de săli s-a făcut sub cârmuirea a 11 miniștri, să ne mai mire că în niciun an nu avem manuale pe bănci la început de an școlar?

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.