Groapa de gunoi de la Roman trebuie să dispară. Încă nu se știe pe banii cui

de | 22/10/2017 | Administrație, Local

Groapa temporară de gunoi de la Roman va trebui închisă, iar deșeurile vor trebui transportate la Girov. Asta a spus ministrul Mediului, aflat în vizită de lucru la Neamț, la sfârșitul acestei săptămâni. Grațiela Gavrilescu a precizat că aceste platforme temporare trebuiau închise la un an de la momentul la care au fost înființate.

Am fost suficienți de îngătuitori cu acele platforme temporare. Ele au primit autorizare în 2011 – 2012 și trebuiau să funcționeze un an și apoi închise. Autorizația de funcționare a fost dată acestor platforme pentru ca la sfârșitul perioadei deșeurile să fie relocate la depozitul din interiorul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Trebuie să vedem cum a fost realizată această platformă temporară, dacă ea a fost făcută conform normativelor în vigoare pe mediu, ținând cont de toată infrastructura care trebuia pusă la punct. Decizia de relocare a fost luată în acord cu Comisia Europeană și trebuie îndeplinită, fiindcă a fost luată ca obligativitate.”

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului

Cu toate acestea, ministrul Mediului a confirmat că ar putea să existe și o altă soluție, în afară de transportul deșeurilor din groapa temporară de la Roman la Girov.

Dacă avem autorizație, dacă s-au îndeplinit toate condițiile ar exista șansa să nu relocăm deșeurile, să apelăm la o altă soluție. Dar azi nu vă putem spune acest lucru pentru că nu avem toate datele, noi azi le-am cerut. Însă primordială este relocarea.”

Grațiela Gavrilescu , ministrul Mediului

Rămâne întrebarea pe banii cui se vor face aceste acțiuni? Ministerul a exclu posibilitatea de a aloca bani pentru așa ceva, spunând că ar trebui ca primăriile să se unească, fiindcă la astfel de gropi s-au depus deșeuri și din mediul rural. În afară de depozitul neconform de la Roman, un alt depozit similar în județ este la Tîrgu Neamț.

La acest moment, gunoiul romașcanilor ajunge la Girov, groapa temporară fiind închisă și accesul interzis în zonă. Dar tonele de gunoi din marginea orașului trebuie neutralizate într-un fel sau altul, fiindcă sunt o sursă de poluare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.