Cardul care oferă acces gratuit la evenimente din Europa persoanelor cu dizabilități

de | 23/10/2017 | Acces Europa, Social, Util

Persoanele din județul Neamț care au solicitat emiterea cardurilor europene pentru dizabilitate pot veni la sediul DGASPC Neamț pentru a-și primi documentele ce le conferă accesul gratuit la o serie de manifestări cultural-artistice și sportive din România și din alte șapte țări europene. Cardurile au fost emise pentru toți cei 126 de solicitanți nemțeni și au fost transmise în teritoriu la sfârșitul lunii septembrie.

Cardului European pentru Dizabilitate se adresează tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de tipul și gradul acestuia, atât pentru copii cât și pentru adulți. Inițiativa a aparținut Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități iar implementarea a fost posibilă printr-un proiect cu finanțare europeană.

Scopul acestui proiect-pilot a fost stimularea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin participarea la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber. Practic, posesorii cardurilor au acces gratuit la diverse evenimente din România dar și din Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda și Malta. Lista muzeelor, evenimentelor și competițiilor care acceptă astfel de carduri, atât din țară cât și din UE este disponibilă și actualizată permanent pe site-ul ANPD https://dizab.eurocard.gov.ro/.

Nemțenii care doresc să obțină cardul european pentru dizabilitate trebuie să depună o cerere în acest sens la sediul DGASPC Neamț, camera 50, unde există formulare-tip dar solicitările pot fi depuse și în format electronic, pe adresa de e-mail cardeuropeandizabilitate_neamt@yahoo.com. Persoanele cu handicap vor primi împreună cu cardul instrucțiunile de folosire precum și sprijin și îndrumare. Cardul este nominal, netransmisibil și este valabil până în august 2020.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.