În ajunul sărbătorii Armatei Române, Batalionul 43 Aprovizionare și Transport „Roman I Mușat” a deschis seria evenimentelor dedicate împlinirii (la 1 noiembrie) a 15 ani de existență.
Primul eveniment a început marți, 24 octombrie, la ora 17.00, la Cercul Militar Roman. Simpozionul aniversar „Altarul credinţei – legătura sfântă dintre Armată şi Biserică” a fost însoțit și de o expoziţie de odoare bisericeşti şi fotografii din primul război mondial.
„Între Biserică și Armată este o lungă și permanentă comuniune. Putem spune că este o simbioză înte Cruce și spadă, între cele veșnice și cele trecătoare. Un mare istoric Vasile Corban susținea că poporul român nu are un certificat de botez; și știm cu toții că așa este. Poporul român s-a născut creștin încă din veacul apostolic, prin predica Sfântului Apostol Andrei. Căpeteniile și voievozii noștri, asemeni împăratului Constantin cel Mare, porneau la luptă sub stindardul lui Hristos, sub semnul Crucii și cu ocrotirea sfinților. Cercetând despre instoria Bisericii noastre vom vedea că prezența preoților în mijlocul oștirilor este o practică îndepărtată.”
Ionel Bucur, preot militar Garnizoana Roman
Printre participanții la acest eveniment s-au numărat locotenent colonel Florin Stafi – comandant Batalionul 43 Aprovizionare și Transport „Roman I Mușat”, colonel dr. Aurelia Tița – comandant Baza 3 Logistică „Zargidava”, Lucian Butnaru – preot militar de la Bacău, Lucian Micu – primarul municipiului, dar și preoți romașcani, pasionați de acest subiect.
Într-o anumită perioadă, Armata Română a avut și o Episcopie – care coordona toți preoții militari. Ultimul episcop militar a fost Partenie Cipron, ierarhul fiind, ulterior, episcop al Romanului și Hușilor. Acum, la nivelul Armatei există o Secție de Asistență Religioasă.
0 Comentarii