Incendiile de vegetație, o… rutină. Ce ne sfătuiesc pompierii

de | 01/11/2017 | Rural, Util

Pompierii romașcani s-au luptat cu flăcările marți, 31 octombrie, după ce niște săteni au vrut să curețe miriștea prin ardere. Apelul la numărul de urgență 112 a fost făcut în jurul prânzului și anunța un incendiu de vegetaţie uscată în comuna Tămăşeni, satul Adjudeni.

Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman şi un voluntar din cadrul SVSU Tămăşeni. În urma evenimentului au ars aproximativ 5.000 de metri pătrați de mirişte de porumb.

Nu este prima dată când curățenia de toamnă se transformă în incendiu, pentru reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț astfel de intervenții devenind aprape o rutină în această perioadă.

Pompierii reamintesc cetățenilor câteva măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.