Scăderea impozitului pe venit micșorează bugetele primăriilor. Care este soluția Guvernului

27

Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Municipiilor din România s-au întâlnit marți, 7 noiembrie, pentru a discuta despre cum vor fi afectate bugetele primăriilor prin scăderea impozitului pe venit, anunțată de guvernanți începând cu 1 ianuarie 2018.

Primarii s-au plâns că bugetele locale vor fi afectate de această decizie și au cerut măsuri concrete.

În cadrul consultărilor care au avut loc astăzi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017.” – comunicat de presă Guvernul României

 

Astfel, se mărește cota defalcată, dar sunt promiși bani și de la bugetul de stat; evident, dacă și Guvernul va avea bani de împărțit.

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a vrut să-i îmbuneze pe primari prin alte două măsuri promise: premierul a spus că în perioada imediat următoare Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat (care să ofere soluții de finanțare autorităților locale) și că se lucrează la un proiect de modificare a legislației achizițiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.

 

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.