Odată cu introducerea pachetului de măsuri fiscale pe anul 2018, mai mulți primări și-au manifestat, la întâlnirea membrilor Asociației Municipiilor din România, îngrijorarea cu privire la scăderea bugetelor primăriilor din cauza scăderii cotelor defalcate din impozitul pe venit.
În conferința de presă de miercuri, 8 noiembrie, și primarul Lucian Micu s-a arătat îngrijorat cu privire la scăderea drastică a bugetului Primăriei Roman.
Reducerea de la 16% la 10% (n.r. – a impozitului pe venit) înseamnă pentru Primăria Roman o pierdere de 86 de miliarde (n.r. – lei vechi). În acest an, care a fost unul foarte greu, cu majorări salariale impuse de fără să ne dea și sursele alternatiive de finanțare, noi am pierdut 65 de miliarde (n.r. – lei vechi); numai în luna februarie, când a fost acea majorare cu 20%, bani luați de la investiții. Mai vine acum și ne mai ia încă 86 de miliarde (n.r. – lei vechi), vă dați seama că în condițiile astea nu mai discutăm de buget de dezvoltare, pentru că nu vom mai avea bani de investiții. Mai mult decât atât, ne afectează și pe partea de funcționare.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
Primăriile primesc 41,75% din cota de impozit venit, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să primească 43%, plusul de procent necompensând în totalitate pierderile, din calculele efectuate la nivelul AMR. În plus, primarul Lucian Micu spune că procesul de distribuire a cotelor defalcate este unul netransparent, primăriile primind o sumă de bani care se presupune a fi partea lor din impozitul de venit, dar niciodată Ministerul de Finanțe nu ar fi declarat cât a încasat la nivelul localității.
Edilul a a precizat că veniturile proprii ale Primăriei Roman (provenite din taxele și impozitele locale) sunt în jur de 270 miliarde lei vechi, iar veniturile din cota defalcată din impozitele pe venit se ridică cam la aceeași sumă. Noile reguli ar însemna pierderea aproximativ a unei treimi din venitul din cota defalcată, adică aproximativ 15% din venitul propriu.
Guvernul României a promis compensații pentru primării, dar temerea primarilor, mai ales a celor din partidele de opoziție, este că, în lipsa unor criterii clare de oferire a compensațiilor, acestea ar putea fi direcționate discreționar, pe criterii politice.
Trebuie să vedem ce facem mai departe, dar e clar că va trebui să blocăm angajările, în primul rând; oricum am făcut angăjări doar punctuale, acolo unde a fost imperios necesar acest lucru. Ieșirile din sistem vor fi compensate cu personalul existent, dar tot nu este suficient. Nu ne dorim să majorăm taxele și impozitele, vom intensifica eforturile de a găsi canale de comunicare cu Consiliul Județean, pentru că, dacă e să ne raportăm la anul 2017, și de acolo am pierdut 15 miliarde (n.r. – lei vechi) ce nu ne-au fost alocate la începutul anului.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman
0 Comentarii