Primarii critică proiectul de buget pentru 2018

de | 12/12/2017 | Administrație, Cultură, Național

Proiectul de buget pentru 2018 înseamnă austerite în sistemul bugetar. O austeritate pe care unii analiști o prevedeau încă din toamnă, spunând că guvernanții vor trebui să ia măsuri de acest tip pentru a echilibra balanța majorărilor salariale și a altor facilități.

Printre vocile critice față de proiectul de buget pentru 2018 și față de măsurile fiscale se numără și reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), asociație din care face parte și Romanul.

Într-un comunicat al instituției se arată mai multe efecte ale prevederilor proiectului de buget:

  • Prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% (OUG 79/2017) municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale.
  • Reducerea veniturilor pe care le vor avea la dispoziție municipiile în anul 2018 se datorează în mare parte și procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%;
  • Deși în negocierile Executiv – AMR au fost date asigurari că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale.

Reprezentanii AMR solicită parlamentarilor sprijin pentru ca bugetul pe 2018 să nu treacă în forma adoptată de Guvern, ci să ofere bani mai mulți primăriilor.

 „Modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare: din procentul de 100%, să fie alocat 67% direct primăriilor. Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăruia dintre UAT-uri. În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018.

Ilie Bolojan, președinte executiv AMR, primarul municipiului Oradea

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.