Un singur parlamentar nemțean a fost interesat de întâlnirea pentru autostrada A8

de | 14/01/2018 | Administrație, Economic, Național, Politică

Din 11 parlamentari, câți are județul Neamț, și din zeci de aleși locali sau județeni, doar un deputat și-a făcut timp vineri, 12 ianuarie, pentru a merge la o discuție organizată de societatea civilă, discuție referitoare la autostrada A8 Iași – Târgu Mureș.

Întâlnirea, la care au participat reprezentanți din Guvern, ai administrațiilor locale și județene ale județelor din Moldova, dar și parlamentari, a avut loc la Iași și a fost organizată de grupul de inițiativă civică „Împreună pentru A8”. Singurul reprezentant al județului Neamț, confirmat de organizatori, a fost deputatul Mugur Cozmanciuc, deși tema este, sau ar trebui să fie, de interes pentru toți.

Discuțiile au fost aprinse, dar secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Cătălin Bălan, a încercat să liniștească petoată lumea, spunînd că noul proiect anunțat de ministrul Felix Stroe (cel referitor la autostrada Bacău – Brașov) nu înseamnă abandonarea proiectului autostrăzii Iași – Târgu Mureș.

„Despre Autostrada A8 se vorbește de peste 10 ani, ca soluție majoră de dezvoltare. Au fost numeroase inițiative de generare a unui curent de opinie și asumare politică pentru realizarea acestui proiect, de la acțiuni ale parlamentarilor, până la cele ale societății civile. Din păcate, până acum nu sunt clare direcțiile de acțiune. A8 face parte din culoarul principal de transport european, așa cum a stabilit Comisia Europeană în 2012, cum apare și în Master Planul General al României, ceea ce permite inclusiv accesarea de fonduri europene pentru 85% din investiție.” – comunicat de presă Grupul de inițiativă „Împreună pentru A8
Pe de altă parte, societatea civilă va pregăti cetățenii de pe traseul autostrăzii, prin campanii de informare și întâlniri publice. Conform organizatorilor, ar fi vorba de 4,5 milioane de locuitori ai județelor de pe traseul A8, care trebuie să conștientizeze că neimplicarea unui politician pentru autostradă este semnalul de alarmă pentru întrebarea: vrea votul meu, dar vrea și bunăstarea mea?”
Nu știm care au fost motivele pentru care ceilalți parlamentari sau aleși locali nu a fost prezenți la întâlnirea de la Iași, dar întrebarea pe care au lansat-o reprezentanții „Împreună pentru A8” este una la care are trebui să reflectăm cu toții.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.