Iarna a adus zăpadă multă și probleme puține

de | 18/01/2018 | Actualitate, Județean, Social

Iarna nu a plecat, așa cum credeam mulți dintre noi, iar ninsoarea din noaptea trecută a demonstrat din plin acest lucru. Din fericire, precipitațiile abundente nu au fost însoțite de probleme deosebite la noi în jude, chiar dacă în Neamț, până joi seară este în vigoare o avertizare de cod portocaliu de ninsori.

În Roman primele intervenții au avut loc miercuri, de la ora 15:30, 30 de salariați ai firmei de deszăpezire Rossal intervenind pentru combaterea poleiului de pe trotuare, cu sare și inhibitor. De la ora 18:00 s-a intervenit cu utilajele pe arterele situate în pantă iar de la ora 21:30 22 de utilaje au intervenit pe traseele principale din oraș. Pe timpul nopții operațiunea de deszăpezire s-a sistat, fiin reluată la 03:30 cu 19 utilaje (trei s-au defectat). Până azi la ora 09:00 s-au consumat 90 de tone de sare și inhibitor. De la ora 04:00 dimineața, se intervine pe trotuare și trecerile de pietoni cu 30-40 de oameni, care sunt schimbați la fiecare 4 ore.

La sediul Primăriei municipiului Roman se convoacă în ședință comandamentul de iarnă din 2 în 2 ore iar oficialii au apreciat că, față de alți ani, oamenii au ieșit la degajat căile de acces din blocuri sau case și conducătorii auto își deszăpezesc mașinile fără a arunca zăpada pe carosabil.

Cei care întâmpină probleme deosebite pot apela numărul gratuit de telefon, apelabil din orice rețea, 0233.984.

În județ, confrom raportului operativ întocmit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, miercuri noapte, în jurul orei 23.54, a fost anunțat faptul că o dubiţă care nu poate urca pe DN 15D – zona Dealul Mărului. În aceeași noapte, la ora 00.56, s-a anunțat că o dubiţă cu platformă nu poate urca pe DN 15D – zona Dealul Mărului dinspre Vaslui.

IPJ Neamţ a informat că pe DN 15D, tot la Dealul Mărului, nu se poate circula deoarece un tir are pană şi blochează traficul rutier. Angajații Secției de Drumuri Naționale au acționat pentru degajarea tirului şi tractarea lui într-o parcare pentru a redeschide circulaţia (care fusese închisă pentru evitarea altor probleme în trafic). Circulația în zonă s-a redeschis în jurul orei 02.20.

O altă problemă a fost înregistrată în jurul orei 01.05, în apropierea localităţii Bâra dinspre Negreşti, acolo unde un autoturism cu patru persoane a rămas blocat în zăpadă; oamenii au putut să-și continue drumul după mai bine de două ore și jumătate, timp în care s-a intervenit cu utilajele de dezăpezire care acţionează pe drumurile judeţene împreună cu SVSU Bâra. Aceeași soartă a avut-o, în jurul orei 03.00, și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, care lăsase un pacient la domiciliu, în localitatea Mărgineni. Ambulanța a fost deblocată mai repede, în doar 50 de minute, de membrii SVSU Mărgineni. La ora 05:58 un autobuz care se deplasa pe DC31 Chilia-Hlăpești a rămas, de asemenea, blocat în zăpadă. A fost anunțat primarul comunei Dragomirești pentru a trimite un utilaj.

Secţia Neamţ a CNAIR a actionat cu 36 lucrători şi 36 utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant pentru prevenirea apariţiei fenomenului de polei pe toate drumurile naţionale din judeţ. SC DRUPO Neamţ a actionat cu 52 lucrători şi 26 utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant pentru prevenirea apariţiei fenomenului de polei pe drumurile judeţene.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.