În seria de întâlniri dedicate dezbaterilor pe marginea proiectului de buget pentru 2018, administrația locală s-a întâlnit cu reprezentanții principalelor culte din Roman.
Primul care a luta cuvântul, ca de fiecare dată, a fost primarul Lucian Micu, care, ca de fiecare dată, a explicat situația delicată în care se află bugetul orașului în anul 2018, dar a reiterat sprijinul față de bisericile din Roman prin decontarea cheltuielilor cu utilitățile într-un maxim de 6.000 lei, la fel ca anul trecut. Legat de această sumă, Dragoș munteanu, protopop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a cerut “remodelarea modului de primire a banilor”, adică aceștia să poată fi folosiți și în alte scopuri, conform deciziilor consiliilor eparhiale. Anul trecut, în parte din cauza aprobării întârziate a bugetului național și local, bisericile au întâmpinat dificultăți în primirea la timp a banilor pentru achitarea chiar a celor mai mari facturi, cele din iarnă, și de aceea cer o mai mare flexibilitate din partea autorităților. Preotul Pavel Chelaru de la biserica Sfânta Tereza a spus că el a reușit să intre în posesia întregii sume cu prețul bătătoririi drumului către camera 38.
Ioan Gherasimescu, parohul bisericii ortodoxe Sf. Gheorghe a cerut ajutorul primăriei pentru acoperirea a unei părți din suma de cofinanțare al proiectului cu finanțare europeană aprobat, contribuție care se ridică la aproximativ 500.000 lei.
Iacob Stolnicu, preot vicar la biserica „Isus, Bunul Păstor” a spus că „banii nu ajung niciodată în biserică” (Lucian Micu răspunzând că nici în primărie) și ar prefera ca banii care i-ar reveni să intre în domeniul social, în campanii antidrog sau altfel de cauze sociale.
Iancu Vexler, reprezentantul celor 25 de practicanți ai cultului mozaic din Roman, a cerut ca termenul “utilități” să fie extins pentru ca banii primiți de la primărie să poată fi folosiți nu numai pentru apă, canal, gaz și electricitate, ci și la plata abonamentului de iternet sau alte servicii. A mai cerut ajutor din partea primăriei pentru toaletarea copacilor și îngrijirea spațiilor verzi din Cimitirul Evreiesc. Totodată s-a ridicat problema unui ajutor pentru serviciile de pază, bisericile fiind obligate prin lege să aibă contracte cu firme de protecție și securitate, răspunsul, primit pe loc, fiind că nu ar fi legală o astfel de finanțare din partea primăriei.
Eugen Profir, pastor al Bisericii Adventiste de Ziua a 7-a, a cerut ajutor în găsirea unei locații pentru deschiderea unei grădinițe.
0 Comentarii