Intervenția lui Radu Samson în ședința de Consiliu Local primită cu ostilitate de primar și majoritatea PNL

de | 31/01/2018 | Administrație, Local, Politică

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliul Local din 31 ianuarie, figura la punctul 14 „Proiect de hotărâre privind respingerea unei plângeri prealabile”, fiind vorba de plângerea înaintată de președintele USL Roman Radu Samson cu privire la nerespectarea legii transparenței decizionale la hotărârea de consiliu local ce prevede majorarea taxelor și impozitelor locale cu 20%. Înainte de a se proceda la vot, Radu Samson a cerut să se adreseze membrilor Consiliului LoCal Roman.

“Din punct de vedere al legalității prevederile aliniatului 6 articolului 1 din Legea 544/2004 se aplică atunci când autoritatea administrativă dorește să anuleze din proprie inițiativă un act administrativ. În acest caz anularea este solicitată de o persoană din afara aparatului administrativ. Ca un exemplu de practică, primarul Aradului le-a solicitat consilierilor locali abrogarea mai multor articole prin care s-au majorat taxele și impozitele. Pe data de 17 ianuarie, consilierii au votat în unanimitate abrogarea acelor articole deși colectarea taxelor și impozitelor local începuse de nouă zile.

Al doilea aspect este cel de oportunitate: gândiți-vă că până la terminarea procesului pe care va trebui să-l înaintez către Instanța de Contencios Administrativ și până la epuizarea termenilor căii de atac alte câteva mii de romașcani își vor plăti taxele și impozitele. Dacă solicitarea pe care o voi adresa eu instanței va fi admisă și vor scădea taxele la nivelul din 2017, toți acei romașcani e posibil să se adreseze Direcției de Taxe și Impozite Locale pentru restituirea diferențelor, ceea ce ar genera un volum enorm de muncă pentru angajații acestei direcții.

Al treilea aspect este cel de moralitate: dumneavoastră ați fost aleși ca reprezentanți ai romașcanilor. Deși ați ajuns pe buletinul de vot datorită listei de partid, în scaunul de consilier local ați ajuns datorită votului acordat de romașcani. Aceștia v-au acordat votul lor pentru că așteaptă din partea dumneavoastră loialitate. Demonstrați în următoarele minute că sunteți loiali romașcanilor și nu sunteți un aparat de îndeplinit dorințe ale cuiva”

Radu Samson, președinte USR Roman

Micul discurs ținut de președintele USR l-a făcut pe primarul Lucian Micu să se simtă obligat să-i dea o replică:

“Din păcate nu se cunosc termenii juridici și din cauza aceasta se fac anumite afirmații. Sigur că e dreptul fiecărui cetățean ca atunci când se simte lezat de un act al autorității publice locale sau de orice alt act administrativ să se adreseze instanței pentru revocarea acelui act. Consiliul local în situația de față, în urma solicitării făcute, de revocare a unui act emis de consiliul local și care a început să producă efecte, nu mai putea fi pus în aplicare. Legat de oportunitatea majorării impozitelor și taxelor locale, am făcut discuții și la vremea respectivă, putem să facem discuții și în continuare, concluzia este aceeași, bugetul este în continuare dezechilibrat. Aș merge mai departe cu raționamentul și să spun că se poate ca această cerere să primească un răspuns favorabil în instanță, sau nefavorabil, eu l-aș întreba pe autorul acestei plângeri în situația în care instanța îi dă dreptate este dispus să suporte pierderea pe care o are consiliul local și primăria la buget!?”

Lucian Micu

Lui Radu Samson nu i s-a mai permis să ia cuvântul, în schimb a intervenit consilierul local PNL Bogdan Andrieș:

“Așa ca o întrebare retorică, să înțeleg că nu-l deranjează majorarea taxelor pe domnul cu plângerea ci procedura. Părerea mea e că se încadrează la categoria circ.”

Bogdan Andrieș, consilier local PNL

Nici de această dată nu i s-a dat voie lui Radu Samson să replice și s-a trecut la procedura de vot prin ridicarea mâinii, cererea lui Radu Samson de a se proceda la vot prin apel nominal fiind respinsă. Proiectul privind respingerea plângerii prealabile a fost adoptat cu votul consilierilor PNL, cei de la PSD a votat împotrivă.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.