La presiunea sindicatelor: salarii mai mari pentru jandarmi, ore suplimentare plătite pentru polițiști

de | 05/03/2018 | Administrație, Național

Ministrul de Interne, Carmen Dan, anunță schimbări importante în ceea ce privește salarizarea polițiștilor și a jandarmilor. O modificare se referă la plata orelor suplimentare pe care le efectuează polițiștii. La acest moment, orele suplimentare se pot compensa doar cu acordarea de timp liber corespunzător.

Această măsură a fost luată în considerare de reprezentanții Miniserului de Interne din cauza deficitului de personal, estimat, la nivel național, la aproape 24.000 de angajați.

În cazul Ministerului Afacerilor Interne, de multe ori acest timp liber nu a putut fi acordat tocmai din cauza lipsei de personal. De aceea, considerăm necesar introducerea posibilității plății acestor ore suplimentare, atunci când nu se acordă timp liber corespunzător din cauza dinamicii misiunilor și a deficitului de personal. Ministerul Afacerilor Interne consideră necesară introducerea posibilității plății orelor suplimentare pentru angajații care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut – pentru munca suplimentară derulată în timpul săptămânii și care nu va putea fi compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile după prestarea acesteia, să se asigure plata orelor suplimentare. Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a depăși 180 de ore anual. În situații deosebite, acest plafon va putea fi depășit, dar nu mai mult de 360 de ore anual.” – comunicat de presă Ministerul de Interne

Dacă acest amendament va fi aprobat în Parlament ar trebui ca acest mecanism să funcționeze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare să fieplătite din luna iunie 2018 – adică după parcurgerea acelui interval de 60 de zile cât ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzător.

Ministrul de Interne a adăugat că plata orelor de muncă suplimentare se va aplica și angajaților din penitenciare.

O altă modificare pe care Ministerul de Interne intenționează să o pună în aplicare se referă la „acordarea indemnizației de 10% pentru jandarmii care asigură grupele de intervenție”. Această indemnizație este prevăzută a intra în vigoare din luna aprilie 2018, dar este nevoie de acordul Parlamentului.

De precizat că toate aceste schimbări și beneficii de care ar urma să beneficieze angajații MAI au fost anunțate de Minister la două zile de la momentul în care șapte organizații sindicale au semnat un protocol pentru a participa, împreună, la acțiuni de pichetare (în perioada 22-23 martie) și la un protest de amploare, pe 24 martie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.