Cine a fost Veronica Antal, tânăra care va fi beatificată în septembrie la Nisiporești

de | 25/03/2018 | Național, Religie

Comunitatea romano-catolică din zona Romanului va trăi un eveniment important în ziua de 22 septembrie, atunci când Veronica Antal va fi beatificată la Nisiporești, localitatea natală a tinerei.

Veronica Antal, s-a născut în localitatea Nisiporeşti în ziua de 7 decembrie 1935, din părinţii Gheorghe şi Eva. Urmează cursurile şcolii primare din localitate, după care va rămâne acasă pentru a-şi ajuta părinţii la muncile din gospodărie. Spre vârsta de 16 ani vrea să intre în rândul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi la Hălăuceşti, dar această dorinţă nu poate s-o ducă la îndeplinire din cauza regimului comunist care închisese toate mănăstirile catolice din ţară şi trimisese surorile acasă, astfel că se retrage într-o chilie construită lângă casa părintească. Nu după mult timp, face vot de castitate şi decide să nu se căsătorească. Participă în fiecare zi la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăuceşti, circa 8 km de la Nisiporeşti. Se înscrie în Asociaţia Armata Maicii Domnului şi în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiarii). În ziua de 24 august 1958, după ce fusese la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăuceşti, la întoarcere, în mijlocul câmpului, se întâlneşte cu tânărul Pavel Mocanu. Acesta începe să o asalteze cu diferite propuneri indecente. Fiind refuzat, o ucide pe tânără cu 42 lovituri de cuţit.” – Episcopia Romano-Catolică de Iași

Beatificarea va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale oficiate la ora 11.00, în biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești. La această LIturghie specială vor participa Eminenţa Sa cardinalul Angelo Amato – prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Preasfinţitul Petru Gherghel – episcop de Iaşi, Înaltpreasfinţitul Miguel Maury Buendía – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, pr. Marco Tasca – ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, reprezentanţi şi membri ai Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România, mulți alți invitați și credincioși.

Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali şi al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei va fi stabilită ulterior, ţinând cont de data de 24 august, ziua martiriului său.

Veronica Antal este primul laic român beatificat de Biserica Catolică.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.