Trei tineri de la „Danubiana”, ambasadori premiați ai liceului la competiții naționale

de | 23/04/2018 | Educație, Local

A fi elev la un colegiu tehnic nu este motiv de mândrie pentru toți. Liceele teoretice sunt „în trend”, deși debusolarea de după terminarea studiilor liceale este cam aceeași la toți elevii, indiferent unde învață. Iar de vină este lipsa de consiliere în carieră, un aspect căruia sistemul educațional nu-i acordă mare importanță.

Dar „omul sfințește locul”, iar acest lucru este valabil și în educație. Drept dovadă că la Colegiul Tehnic „Danubiana”, un liceu care nu este trecut întotdeauna primul pe listele de preferințe ale elevilor romașcani, sunt elevi premianți la olimpiade naționale.

Unul dintre ei este Iulian Alexandru Cristea. Alex a venit cu locul I de la concursul național „Made for Europe”. Competiția a fost acerbă, dar proiectul elevului romașcan a reușit să stârnească interesul și curiozitatea.

Iulian Alexandru Cristea 3525

Voiam să vin cu ceva mai mult decât o carte sau un site, astfel de proiecte erau deja clasice. M-am inspirat din filme și din media și m-am gândit la ceva inovativ: o hologramă. M-am interesat, m-am  documentat pentru a afla ce presupune să realizez o hologramă și am făcut un model de hologramă prin reflexie. Cu ajutorul hologramei am redat un videoclip de nouă minute, în care erau prezentate specii de animale, plante, insecte pe cale de dispariție.

Iulian Alexandru Cristea, premiul I Made for Europe

Holograma nu a fost singurul material pregătit. Alex și profesorii îndrumători – Gabriela Aioanei și Nadia Cîrcu – au lucrat la cinci volume, în limba engleză, ale unor cărți 3D în care erau prezentate specii pe cale de dispariție.

carte cu ilustratii 3D 3528

Maria Petronela Dâscă a venit cu mențiune de la olimpiada națională de tehnologii, specializarea turism și alimentație. Spune că inițial nu a vrut să participe la olimpiadă, dar că i-a fost rușine să refuze propunerea profesoarelor cu care s-a pregătit.

Nu mi s-a părut chiar atât de greu. Am avut de făcut ceea ce practicăm și la școală. Pe un menu dat de comisie a trebuit să scriu ce obiecte se vor folosi și pentru ce este nevoie de fiecare obiect în parte. Mai departe, după ce voi termina liceul vreau să urmez studii superioare tot în domeniu, la Cluj.

Maria Petronela Dâscă, mențiune olimpiada națională de tehnologii

Vlad Tiba si Maria Petronela Dasca 3527

Vlad Tiba si Maria Petronela Dâscă

Vlad Tiba a venit tot cu o mențiune de la olimpiada națională de tehnologii. El a concurat la învățământul profesional. Spune, detașat, că nu a fost greu și că a greșit acolo unde era mai ușor fiindcă nu a fost suficient de atent.

Am avut două probe: teorie și practică. La proba teoretică am început prin a scrie eseul, care era subiectul cel mai complicat, iar la cele simple nu am mai fost atât de atent și am făcut câteva greșeli. La proba practică am avut de făcut un mise en place, de servit un preparat de bază, de prezentat un vin și de debrasat. A fost simplu.

Vlad Tiba, mențiune olimpiada națională de tehnologii

Cadrele didactice care i-au pregătit pe cei doi sunt Simona Grigoraș, Lăcrămioara Costache, Luminița Pandelea, Eva Netedu, Elena Moisă și Mintenica Butnaru.

 

Niciunul dintre cei trei nu se gândește să plece din țară, deși o astfel de decizie ar fi de înțeles. Maria vrea să continue studiile la Cluj, Vlad vrea să continue cu liceul, iar Alex se va înscrie la o facultate din domeniul industriei alimentare. La sfârșitul studiilor vrea să revină la Roman și să lucreze la fabrica de bee, împreună cu tatăl său.

Profesorii spun cu mândrie că acești elevi au un viitor frumos.

Simona Grigoras 3523

Elevii noștri au acces la ateliere de pregătire practică pentru că avem laboratoare de servire, de cofetărie și de patiserie. În plus, avem protocol cu două unități de alimentație publică din oraș pentru ca elevii să facă acolo practică și să își însușească anumite abilități. De aceea lor le-a fost simplu să participe la această olimpiadă. În plus, ei obțin un atestat profesional valabil în toată Uniunea Europeană. Am foști elevi care sunt în Marea Britanie și mi-au spus că acum cîștigă foarte bine muncind în domeniul în care s-au pregătit.

Simona Grigoraș, profesor Colegiul Tehnic „Danubiana”

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.