Un nou marș pentru autostradă: „Echitate pentru Moldova”

de | 16/05/2018 | Mișcare Civică, Național

Un nou protest motorizat pentru autostrada Iași – Târgu Mureș va avea loc sâmbătă, 19 mai. Acțiunea de la sfârșitul săptămânii se anunță cea mai de amploare de până acum, sute de autovehicule urmând a pleca din nordul țării spre Capitală. Participanții vor, astfel, să transmită un mesaj guvernanților: că autostrăzile sunt cea mai sigură cale de a scoate Moldova din sărăcie.

Sute de mașini sunt pregătite să plece din toate orașele Moldovei, după un program stabilit, cu joncțiune la Tișița la ora 12,00, după care coloana auto și moto se va deplasa către sediul Guvernului României. Protestul este organizat de Asociațiile civice „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea Autostradă” și își propune să forțeze Guvernul, Ministerul Transporturilor și CNAIR/CNIR să pună în practică Masterplanul General de Transport al Românei, asumat și semnat, cu termene clare și deja de mult depășite, pentru construirea AUTOSTRĂZII CĂTRE EUROPA – autostrada A8, Iasi-Tg. Mureș și a autostrăzii NORD-SUD A7,pe ruta Ploiești-Suceava. Autostrada A8 Iași-Tg Mureș este de importanță vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa, și să permită investițiilor străine să treacă munții Carpați și mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piața europeană.  Unde suntem acum? Nepăsarea, prostia și incompetența autorităților fac ca, deși s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani. Nu s-a mai mișcat absolut nimic! Dar nimic! Termenul de recepție asumat pentru A8 trebuia sa fie 2019. Același lucru și pentru A7, Ploiești-Suceava, pentru care nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență – licitația a fost amânată de 15 ori, în 6 ani!” – comunicat organizatori

Participanții sunt rugați să fie atenți la câteva detalii, cum ar fi: să ia provizii pentru drum pentru a evita ieșirea din coloană, să aibă rezervorul plin și să aibă bannere sau pancarte cu numele localității pe care o reprezintă, pentru a fi identificabili in Piata Victoriei.

Cel puțin trei politicieni nemțeni și-au manifestat public susținerea pentru această acțiune: deputații Iulian Bulai și Mugur Cozmanciuc, dar și primarul Lucian Micu au promovat marșul de sâmbătă.

mars pentru autostrada

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.