Colegiul Tehnic „Miron Costin‟ Roman a implementat, în perioada 22 – 24 iunie, un proiect educaţional cu participare internaţională pentru a marca Centenarul Marii Uniri, dar şi ziua internaţională a Iei şi Sânzienele. Intitulat „Dulce RomânIe”, proiectul a reunit elevi şi cadre didactice din raionul Ştefan-Vodă, Republica Moldova şi elevi, părinţi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Miron Costin‟ Roman.
Delegaţia de peste Prut, de la Liceul Teoretic „Ştefan-Vodă‟, a fost condusă de director adjunct Ştefan Natalia şi a avut parte de trei zile pline de activităţi, organizate în parteneriat cu mai multe instituţii: Primăria municipiului Roman, Biblioteca municipală „G.R. Melidon‟, Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache‟ Roman, Clubul copiilor Roman, Ansamblul „Plai Moldovenesc‟, Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ștefănescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri‟ Săbăoani, Kult Hub, Asociația cultural-arrtistică Gong.
În prima zi a proiectului, după tradiționala primire cu pâine și sare,participanţii au fost antrenaţi în activităţi ale Cercului de lectură Buchiniştii, în vizite de documentare şi ateliere de lucru la Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului, la Biblioteca municipală, la Muzeul de Ştinţe ale naturii, iar seara s-au bucurat de o reprezentaţie inedită susţinută de trupa de teatru Gong în sala de festivităţi a Primăriei municipiului Roman.
Şezătoarea cu ii, organizată sâmbătă, la Colegiul Tehnic „Miron Costin‟ Roman a propus tuturor participanţilor, elevi, profesori, părinţi, colaboratori un veritabil atelier de cusături, dansuri şi cântece populare româneşti. Muzica populară corală şi instrumentală, hora, Ciuleandra, Sânzienele, împletiturile şi cusăturile, cântecele patriotice şi plăcintele, expoziţii de lucrări plastice au reînviat tradiţii de altădată, au adus împreună oameni care au cinstit istoria şi identitatea românească. Şezătoarea a fost bun prilej de a celebra expresia vie a spiritualității noastre, așa cum s-a imprimat în portul popular, cu alesături și înflorituri, cu altițe bătute în mărgele și fluturi, cu revărsări de râuri în arnici pe fața imaculată a Iei. Elevii din Basarabia şi din Roman au realizat împreună o ie, purtată cu mândrie de o elevă, pe ritmuri populare.
Plaiuri de rai cu Sânziene a fost activitatea de duminică, derulată la Miclăuşeni, sub forma unui atelier de împletituri. După slujba religioasă de la mănăstire, participanţii au confecţionat coroniţe şi au onorat obiceiuri străbune. Festivitatea de încheiere a subliniat frumuseţea portului popular, necesitatea păstrării semnelor identitare româneşti şi a valorilor umane, bucuria întâlnirii pe plaiuri muşatine şi schimbul de practici pedagogice realizat cu această ocazie.
Activităţile acestui proiect au fost susţinute de către Primăria municipiului Roman, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ și de mai mulți sponsori: de către George Biciuşcă, Florin Harabagiu (Kadata Prest), Vasile Balcan (Marsat SA), Sescioreanu Ştefan (Point Architects).
Proiectul „Dulce RomânIe” va continua cu deplasarea elevilor romaşcani în raionul Ştefan-Vodă în anul şcolar următor, dar și cu alte activități educaționale.
0 Comentarii