Activitatea centrelor de permanență va fi evaluată de reprezentanții Ministerului Sănătății. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sorin Pintea, săptămâna aceasta. În același timp, încă de săptămâna trecută a fost trimis un ordin prin care nu li se mai dă voie Direcțiilor de Sănătate Publică să aprobe înființarea de noi ordine. Principala nemulțumire a ministrului ar fi aceea că unitățile de primi urgențe ale spitalelor devin tot mai aglomerate, în ciuda faptului că se cheltuie bani pentru centrele de permanență.
La Neamț, acest ordin înseamnă că cererile de înființare de centre de permanență în comunele Vânători-Neamț și Trifești au fost puse în așteptare pe termen nedefinit.
Ccentrele de permanență par să-și justifice funcționarea, cel puțin în Roman și în județ. La nivelul municipiului Roman, pe parcursul anului 2017 au apelat la centrele de permanență 36.275 de persoane; adică o medie de 432 de pacienți pe lună la fiecare dintre cele șapte centre de permanență din oraș. În județul Neamț funcționează 25 de centre de permanență, iar anul trecut au fost înregistrați 117.926 pacienți.
Problema centrelor de permanență este că nu sunt suficient cunoscute, iar o parte a celor care au probleme de sănătate, deși nu reprezintă urgență, merg tot la spital. Despre o mai bună popularizare a acestor centre s-a discutat și la nivelul Primăriei Roman, dar sugestia unei campanii a rămas fără răspuns. Pe de altă parte, unii pacienți au avut experiențe nedorite (un articol aici).
O hartă și alte informații utile despre centrele de permanență din Roman găsiți aici.
În luna mai a acestui an au fost 3.042 de pacienți care au trecut pe la centrele de permanență din Roman.
0 Comentarii