Mai mulți reprezentanți ai Guvernului s-au reunit în ședință marți, 3 iulie, pentru a discuta despre măsuri concrete de ajutorare a persoanelor afectate de inundații. O parte din măsurile de intervenție rapidă urmează să fie adoptate în prima ședință a Executivului.
Pentru sprijinirea oamenilor și localităților afectate de inundații:
- asigurarea produselor de strictă necesitate – apă, alimente, locuințe mobile pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate;
- asigurarea de materiale de construcții pentru reconstrucția caselor distruse de calamități;
- alocarea de ajutoare financiare familiilor afectate, în baza anchetelor sociale;
- deblocarea drumurilor și căilor de acces afectate de inundații, precum și restabilirea legăturilor de acces pentru comunitățile izolate;
- consilierea populației pentru conștientizarea riscurilor de sănătate la care se expun și asigurarea vaccinurilor necesare, acolo unde este nevoie (pentru hepatita A și tetanos);
- suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție pentru scoaterea apei și aluviunilor din casele, curțile și localitățile afectate;
- asigurarea furajelor necesare animalelor domestice ce aparțin familiilor afectate.
Autoritățile vor interveni și pentru a preîntâmpina și diminua efectele eventualelor inundații ce pot apărea în perioada următoare, având în vedere prognozele meteorologilor pe termen scurt și mediu. În acest sens, autoritățile sunt pregătite să intervină pentru consolidarea unor maluri de apărare, breșe controlate, înălțarea unor diguri, etc. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Tineretului și Sportului să găsească soluții pentru organizarea de tabere gratuite destinate copiilor din familiile ale căror locuințe au fost grav afectate de calamități. Un alt set de măsuri avute în vedere vizează refacerea infrastructurii de transport și de mediu distruse sau afectate de inundații, inclusiv diguri de protecție. Guvernul va face o analiză complexă în baza căreia va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
Prefectul județului Neamț cere bani pentru amenajarea albiei Siretului
În același timp, prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu, a cerut, luni seară, sprijin Guvernului pentru mai multe obiective.
Primul ar fi „Refacerea Digului de Apărare a Frontului de Captare Preuțești”. Acest obiectiv asigură securitatea sanitară a utilizatorilor serviciului de alimentare cu apă, din zona Neamț în Tg. Neamț, Roman și în județul Iași, precum și protecția civilă a bunurilor persoanelor din zonă. Valoarea investiției este de aproximativ 2.400.000 lei.
Al doilea obiectiv vizează amenajarea albiei râului Siret în localitatea Ion Creangă. Investiția este necesară deoarece ea ar asigura evitarea unor pagube majore prin afectarea locuințelor, terenurilor agricole precum și drumul județean DJ 207C, putând duce la izolarea a 40.000 de oameni. Valoarea investiției este de aproximativ 22.353.000 lei.
Al treilea obiectiv se referă la realizarea unei amenajări a râului Cracău la Slobozia. Această investiție apara Slobozia, anexa orașului Roznov, circa 1.800 de gospodării cu 5.200 locuitori, 622 ha terenuri agricole, 15 km drumuri, 5 obiective social economice și 9 poduri. Acest obiectiv este foarte important și datorită faptului că această zonă este traversată de magistrala de gaz care alimentează orașul Piatra-Neamț precum şi toți consumatorii de gaze naturale până în localitatea Tașca. Valoarea estimată este de 68.811.000 lei.
0 Comentarii