Iarna pițigoilor – expoziție foto inedită cu pițigoi „romașcani”

de | 06/07/2018 | Cultură, Local

În perioada 1 iulie – 31 august, Muzeul de Științe Naturale Roman vă invită să descoperiți lumea pițigoilor, prin obiectivul aparatului de fotografiat. „Iarna pițigoilor” este o expoziție fotografică semnată de biologul romașcan Gabriel Alin Iosub.

Gabriel Alin Iosub 102330

cof

Pițigoii sunt printre cele mai multe păsări aici, în zona noastră, care pe timpul iernii se apropie de așezările omenești. Pentru că a fost perioada în care a fost foarte frig și păsările au murit, mi-a venit ideea să fac expoziția aceasta, arătând că se poate să hrănești animalele și să le salvezi de la moarte. În săptămânile de observație, în jur de 20 de păsări veneau zilnic la hrănitorul de la geam cu toate că eu stau destul de sus, iar pițigoii nu prea urcă până la etajul opt. Dar, urmărindu-le în fiecare zi, am ajuns să le și cunosc și știam care a venit la mâncare și care a lipsit „la apel”.

Gabriel Alin Iosub, biolog

O parte din fotografii sunt făcute în perioada din aprilie în care vremea a fost extrem de potrivnică. De altfel, atunci i-a venit ideea biologului de a oferi publicului o parte din rezultatele muncii sale.

Păsările sunt animale foarte sensibile, iar când este foarte frig, ele nu mor din cauza temperaturilor scăzute, ci a lipsei de hrană. Putem să le ajutăm să supraviețuiască pe cele care vin la geam, în curte. Nu trebuie să le dăm firmituri, nu este bine să le hrănim cu pâine, fiind animale sălbatice. Putem să le dăm semințe de floarea-soarelui, neprăjite și nesărate. Sunt foarte hrănitoare, au foarte multe uleiuri și le ajută să treacă iarna mult mai ușor. E un spectacol să observi cum iau semințele, dau cu ciocul până sparg coaja și mănâncă miezul. Tot în prioada rece, putem să le dăm slănină crudă nesărată și neafumată. Dar în perioada caldă nu trebuie hrănite, fiindcă nu vrem să le domesticim, ci doar să le ajutăm.

Gabriel Alin Iosub, biolog

Expoziția fotografică „Iarna pițigoilor” poate fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00, în muzeul din Parcul Municipal.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.