Cetățenii sunt rugați să-și spună părerea: renunțăm sau nu la ora de vară?

de | 19/07/2018 | Acces Europa, Util

După ce a primit mai multe sesizări pe această temă, Comisia Europeană dorește să afle care sunt punctele de vedere ale cetățenilor europeni referitoare la ora de vară și cu privire la eventuale modificări. Consultarea publică se adresează tuturor cetățenilor europeni și are loc până pe 16 august inclusiv. Dacă vreți să vă spuneți părerea pe acest subiect trebuie doar să completați un chestionar.

Chestionarul on-line este disponibil în toate limbile oficiale ale UE (îl accesați dând CLICK AICI), iar răspunsurile pot fi formulate în oricare dintre acestea.

„Comisia primește periodic reacții din partea cetățenilor cu privire la ora de vară, care adesea se referă la ceea ce ei percep ca fiind efecte nefaste ale schimbării orei asupra sănătății (privarea de somn și alte consecințe negative). Însă unii cetățeni pledează în favoarea menținerii sistemului actual, deoarece consideră că acesta ar avea efecte pozitive. Recent, câteva state membre au abordat problema orei de vară în scrisori adresate Comisiei. Mai precis, Finlanda a cerut suprimarea schimbării de oră semestriale, iar Lituania a solicitat o revizuire a sistemului actual pentru a ține seama de diferențele regionale și geografice. Parlamentul European a adoptat o rezoluție în februarie 2018, prin care îi solicita Comisiei să facă o evaluare aprofundată a directivei și, dacă este cazul, să prezinte o propunere în vederea revizuirii acesteia.” – comunicat de presă Comisia Europeană
Indiferent care va fi decizia ce se va lua, oficialii europeni spun că „este crucial să se păstreze un orar unitar în UE”. Altfel spus, hotărârea va afecta în același mod toate țările Uniunii, inclusiv România.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.