Florin Bădiță, fondatorul „Corupția ucide”: Protestele nu sunt sustenabile pe termen lung

de | 19/07/2018 | Local, Mișcare Civică

 Tinerii romașcani care s-au înscris în proiectul Roman 3D, inițiat de KultHub, au stat față-n față cu personalitatea europeană a anului, în viziunea Euronews. Florin Bădiță este fondatorul „Corupția ucide” și a fost desemnat „Personalitatea europeană a anului” la premiile European LeaderShip 2018”. El a venit la Roman miercuri, 18 iulie, și a petrecut mai multe ore cu tinerii din proiectul Roman 3D, povestindu-le despre acțiunile sale.

Mi s-a părut fain proiectul celor de la KultHub, eu la vârsta lor eram complet inutil pentru societate. Le-am povestit despre mine, cum am procedat la început, greșelile pe care le-am făcut; cum lucram mereu singur, că eu „știam cel mai bine” și cum am realizat cât de bine este să fii într-o echipă, pentru că motivația ta este o chestie fluctuantă. Dacă tu faci un proiect singur și  dispari din peisaj, proiectul acela moare. Într-o echipă, unul mai motivat îl susține și-l încurajează pe cel nemotivat, un proiect poate merge mai departe și dacă se schimbă echipa. Tinerii romașcani au identificat probleme cum ar fi partea de petrecere a timpului liber, dar și posibile soluții: cinema în aer liber, evenimente naționale replicate pe plan local și o pistă de biciclete. Eu le-am explicat cum să identifice stake-holderii unui proiect, acei parteneri vitali pentru implementare.

Florin Bădiță, fondator „Corupția ucide”

Florin Bădiță a ajuns în atenția publicului odată cu acțiunile post Colectiv, dar activismul lui nu a început atunci.

Eu am început să fac activism din 2012, doar că făceam mai mult „pe persoană fizică”. După Colectiv, reacția să fac pagina Corupția Ucide și să fac comunitatea fiindcă toată lumea începuse să discute, dar erau deja prea multe direcții de urmărit. Eu, când am pornit pagina, am pornit-o mai mult pentru informare, nu pentru proteste. În primele șase luni am trimis peste 3.000 de cereri pe 544 (Legea accesului la informații de interes public) la peste 300 de municipii și orașe din România. Le-am întrebat despre deszăpezire, întreținerea spațiilor verzi, lista primelor 50 de firme care au avut încasări de la primăria respectivă… Prin asta am vrut să obțin un cost mediu și să văd care sunt primăriile care cheltuie sume mult mai mari decât media. Am reușit, pe luminițele de Crăciun și pe deszăpezire, să identific firme care erau în cârdășie cu primarul și Consiliul Local.

Florin Bădiță, fondator „Corupția ucide”

La sfârșitul lui 2016, timp de trei luni, a fost în Statele Unite să studieze antreprenoriat. S-a întors în țară încântat de transparența administrației publice americane și cu dorința de a pleca din nou din România.

Eu am fost în California. Acolo mi-a fost greu să găsesc o problemă. Și este super multă transparență. Aveau inclusiv listă cu mașinile de gunoi, ce mașină și la ce oră venea să ridice gunoiul. M-am întors în țară și am zis că mai stau un an, învăț programare și plec înapoi. Apoi au venit protestele din cauza OUG13, altele… iar acum vreau să plec, dar cu Serviciul European de Voluntariat.

Florin Bădiță, fondator „Corupția ucide”

Pentru că activismul nu  înseamnă doar preteste, Florin lucrează acum la organizarea ProFest și CiviStart, acțiuni de încurajare a implicării cetățenilor. Mai ales prin informare corectă.

Protestele nu sunt sustenabile pe termen lung. Protestele sunt o acțiune reactivă, au loc când se întâmplă ceva atât de aiurea încât trebuie să ieși. Pe termen lung văd sustenabilă informarea cetățenilor; să citească Constituția, să vadă ce drepturi și obligații au, să afle de legi precum Legea 544/2001. Cu cât va crește masa critică a cetățenilor, cu atât va fi mai greu pentru cei tentați să fure din banii publici.

Florin le-a explicat tinerilor și despre cum să disemineze informația utilă la care ajung.

Facebook e simpatic, e util și e periculos în același timp. Ești la mâna lor, nu ai transparență… Noi încercăm să comunicăm și în alte medii. Dar social media a dărâmat multe bariere și a reușit să schimba balanța puterii de la câțiva la o masă mare de oameni. Tinerii din Roman au o energie pe care o pot folosi pentru a produce schimbări semnificative în jurul lor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.