Am auzit și auzim de nenumărate ori expresia: „educația trebuie să fie o prioritate națională”. În același timp, din sistemul de învățământ pot fi extrase multe exemple despre cum nu se face educație. Sunt voci care spun că școala din România a rămas cu 20 de ani în urmă, sunt alte voci care spun că această școală a scos și înscă scoate multe rezultate remarcabile la nivel internațional.
Dincolo de toate aceste polemici, în ultimii ani s-a remarcat o mai mare preocupare a administrațiilor locale și centrale cu privire educație. Și nu doar pentru o mai bună infrastructură școlară (absolut necesară, de altfel), cât și pentru răsplătirea rezultatelor elevilor.
La Roman, spre exemplu, există Gala Excelenței în Educație care premiază, anual, sute de elevi și profesori ce au făcut performanță în diferite domenii. În ultimii nouă ani, aproximativ jumătate din bugetul dedicat zilelor municipiului reprezintă premii pentru elevi, profesori și anternori. Tot la Roman, anul trecut au fost premiați elevii care au obținut media 10 la examenele naționale.
Anul acesta, administrația locală romașcană îi va premia pe tinerii romașcani care au obținut primele cinci medii la Evaluarea Națională și pe cei care au obținut primele cinci medii la Bacalaureat. Valoarea fiecărui premiu va fi de 1.000 de lei, dacă în plenul Consiliului Local (ce se va întruni joi, 26 iulie) se va vota propunerea din proiectul de hotărâre.
Recunoașterea rezultatelor și recompensarea acestora se face, însă, și în mediul rural. Pentru prima dată, anul acesta, la zilele comunei Horia, elevii care au obținut medii peste 9,00 la examenul de Bacalaureat vor fi premiați de administrația locală cu echivalentul în lei a aproximativ 100 de euro.
Într-o altă comună, la Bozieni, administrația locală premiază cei mai buni trei elevi care au terminat clasa a opta, cei mai dedicați profesori, dar și pe tinerii care au talent artistic. În Bozieni, această premiere este deja o tradiție.
La nivel județean, elevii și profesorii cu rezultate la concursuri și olimpiade au fost premiați în cadrul Sărbătorii Școlii Nemțene, în luna noiembrie a anului trecut.
La nivel național, Guvernul îi premiază pe elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.
Sunt semne că educația, ca prioritate, nu mai este doar o expresie lipsită de sens. Poate nu este suficient și poate că eforturile acestea ar trebui puse la un loc, pentru o mai mare eficiență Dar tinerii care sunt acum la școală înțeleg mai repede și mai clar că… dacă ai carte, ai parte.
0 Comentarii