Tânără din Roman la Marșul Centenar: „Ni s-a interzis intrarea în Republica Moldova ca unor teroriști”

de | 27/08/2018 | Mișcare Civică, Național

O tânără de 18 ani din Roman va petrece a doua noapte la granița cu Republica Moldova, în speranța că va reuși să intre în țara vecină și că pe 1 septembrie va fi la Chișinău. Delia Liță a decis să participe la Marșul Centenarului care a plecat din Alba Iulia pe 1 iulie și care trebuie să se termine la Chișinău pe 1 septembrie.

Delia a plecat din Alba Iulia, a trecut prin Cluj, Reghin, Târgu Mureș, Sibiu, Mănăstirea Cozia, Curtea de Argeș, Târgoviște, Măgurele, Întorsura Buzăului, Soveja, Tecuci, Vaslui, Iași.

Duminică, participanții la marș au ajuns la Ungheni, dar nu li s-a permis intrarea în Republica Moldova.

La acest marș am parcurs pe jos peste 1.200 de kilometri. Am avut parte de bunătatea oamenilor oriunde am mers, ni s-au oferit cazare, masă, baxuri cu apă… Am ajuns la ieri (n.r. – duminică, 26 august) Ungheni și vameșii nu au vrut să îi lase să intre tocmai pe cei care au cetățenie moldovenească. Eram  aproximativ 100 de persoane, cam jumătate erau cu cetățenie moldovenească. Ni s-a părut ciudat și nu am trecut granița nici noi. Azi am mers spre Albița, dar ne-au interzis să intrăm, avem interdicție pentru 24 de ore pe un articol al legii lor care se referă la terorism și trafic de persoane. Inclusiv unui copil de șase ani i-au dat această interdicție pentru terorism. Vom înnopta aici, avem corturi și vom mai încerca mâine să intrăm. Suntem pașnici și tot ce vrem este să continuăm marșul până la Chișinău în an centenar.

Delia Liță, participant Marșul Centenarului

Luni, 27 august, a fost ziua națională a Republicii Moldova, iar tensiuni nu au fost doar la granița cu România. Câteva zeci de protestatari care au rămas peste noapte în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare din Chișinău au fost evacuați de numeroși polițiști echipați ca pentru intervenții în forță. Modul de acțiune al autorităților de la Chișinău amintește de protestul diasporei care a avut la pe 10 august la București și care s-a terminat cu sute de persoane rănite, dar și cu un dosar penal deschis de Parchetul Militar pentru agresiuni ale jandarmilor asupra protestatarilor.

În video de mai jos, participanții la Marșul Centenar s-au așezat pe partea românească a podului peste Prut și au început să cânte.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.