Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost modificată de curând iar amenda pentru parcarea neregulamentară pe locurile destinate persoanelor cu handicap a crescu de cinci ori. Dacă până acum amenda era între 200 şi 1.000 de lei, prin OUG 69/2018 se stabileşte că „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.”
Pe rețelele de socializare au fost publicate extrem de multe fotografii cu locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap ocupate, aparent, nelegal. Între comentatori sunt și unii care susțin că sunt multe prea multe locuri destinate celor cu dizabilități într-un oraș în care e criză de locuri de parcare. Potrivit legii, 4% din numărul total al locurilor de parcare sunt rezervate pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap. În Roman sunt 818 locuri de parcare publice, iar 32 dintre acestea sunt destinate persoanelor cu dizabilități, deci se încadrează în lege. Mai mult, pentru parcările de reședință, locurile de parcare sunt concesionate gratuit către persoanele cu dizabilități.
De ce au unii oameni nevoie de aceste locuri de parcare?
În primul rând, din cauză că o astfel de persoană poate avea probleme locomotorii, locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități trebuie să fie mai late pentru a permite accesul cu un scaun rulant. O persoană care se deplasează într-un scaun rulant prin spatele mașinilor parcate va fi supusă riscului de a fi accidentată de un șofer care iese cu spatele din parcare, din cauză că în permanență persoana din scaun va fi sub nivelul portbagajului. Din acest motiv aceste locuri de parcare sunt amenajate cât mai aproape de ușa instituției/magazinului.
Numai în parcarea primăriei Roman, locul de parcare pentru persoane cu dizabilități e primul de după barieră, la cea mai mare distanță posibilă de ușa instituției, iar de cele mai multe ori e ocupat de mașini care nu au semn specific care să indice că aparține sau transportă o persoană ce are nevoie de acel loc. Locurile de parcare din fața ușii instituției sunt rezervate mașinilor instituției, printre care și a mașinei oficiale a primarului.
Amenzi aplicate
Poliția Locală a aplicat, în primele șase luni ale anului, 1.914 de sancțiuni pentru parcări neregulamentare, din care 1.472 amenzi (în valoare de 225.650 lei) de 536 avertismente scrise. Referitor la numărul de amenzi aplicate pentru parcarea neregulamentară pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, Poliția Locală nu deține o astfel de evidență.
0 Comentarii