Un romașcan a cumpărat o bancă în Anglia și se folosește de inteligența artificială pentru a acorda împrumuturi

de | 04/09/2018 | Economic, Local

Vadim Toader a studiat la Colegiul Național Roman-Vodă, după care la Oxford, apoi a lucrat în consultanță financiară în Londra. Acolo l-a întâlnit pe partenerul lui de afaceri, Ștefan Boroncea, un ieșean IT-ist care deja încercase o afacere în UK dar nu-i reușise. Din necesitatea lui Vadim de a-și găsi o locuință a răsărit o idee: piața imobiliară are nevoie de un instrument de prognoză care să identifice care proprietăți imobiliare vor crește în valoare și cu cât.

Vadim Toader si Stefan Boronea Proportunity

Vadim Toader și Ștefan Boronea – fondatorii Proportunity

„Folosind practic background-ul lui tehnic și întrebările mele din piață ca un punct de pornire și după vreo câteva săptămâni, o lună, am început să ne îndreptăm spre companii să vedem cine ar fi interesat de chestia asta. Un dintre cei mai mari investitori imobiliari din Marea Britanie a fost foarte interesat, am început să avem o conversație mai serioasă și după o lună au spus că s-au decis să investească în noi”

a declarat Vadim într-un interviu pentru start-up.ro

Ideea de a folosi inteligența artificială pentru a prognoza prețul proprietăților imobiliare a prins și așa au apărut primii investitori. În urma negocierilor cu băncile și-au dat seama că acestea se mișcau prea încet pentru ritmul românilor și a apărut ideea de a cofinanța împrumuturile britanicilor ce-și doresc să achiziționeze o casă. Pentru asta, cu banii strânși de la investitori au cumpărat o bancă care avea licență din partea FCA (Financial Conduct Authority – autoritatea care reglementează serviciile financiare din Marea Britanie). Astfel, Proportunity, firma înființată de Vadim și Ștefan, au ajuns să-i ajute pe britanici să-și cumpere case cu împrumuturi mai ieftine cu 15%.

logo ProportunityÎn Anglia cele mai multe împrumuturi pentru achiziționarea de locuințe se fac printr-un program guvernamental asemănător cu programul românesc „Prima Casă”. Pentru a putea acorda aceste împrumuturi, fondatorii Proportunity au reușit să strângă un fond în valoare de 5 milioane de lire sterline separat de banii pe care i-au primit pentru finanțarea activităților curente, achiziția băncii și dezvoltarea afacerii. Nu a fost ușor dar acum Propertunity acordă deja primele credite și lucrează cu două dintre cele mai mari 10 bănci din Anglia, inclusiv una care este din cele mai mari trei bănci din regat. Planul este ca până în 2020 să aibă cel puțin 20.000 de clienți.

Business-ul românilor se bazează pe algoritmul care prezice fluctuațiile de preț ale locuințelor, lucru care face imposibil ca Proportunity să se lanseze în România: în Anglia ei au acces la toate tranzacțiile imobiliare din 1995 până astăzi, în România nu există o astfel de bază de date.

Citește mai multe despre afacerea lui Vadim și Ștefan pe start-up.ro!

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.