Primarul Lucian Micu nu mai vrea puntea de la Cotu-Vameș

de | 05/09/2018 | Administrație, Local

Subiectul punții peste râul Moldova dintre Roman și Cotu-Vameș a devenit aproape unul de telenuvelă. După ce Primăria Roman a blocat parțial accesul pe ea în capătul dinspre Roman, a fost deblocată și blocată iar în capătul dinspre Cotu-Vameș, dar doar pentru o noapte. Acum primarul Lucian Micu pare să se fi săturat de ea și vrea să o dea înapoi comunei Horia.

Episodul I: accesul pe punte este blocat parțial

punte Cotu Vames blocata 1784Intrarea dinspre Roman a fost blocată săptămâna trecută cu un bloc de beton pentru a împiedica accesul cu vehiculele motorizate, care, în opinia primarului Lucian Micu, ar fi responsabile de problemele constante. Asta în condițiile în care în zonă nu există nici un indicator care să interzică accesul cu vehicule motorizate pe punte.

Care scutere domnule!? Mai trece din când în când câte unul dar nu știu dacă trece unul pe zi. Și dacă trece, ce? Să o facă ca lumea, să țină, nu să tot cârpească. Acum eu cum trec cu bicicleta cu bagaj? Că-s femeie și n-am atâta forță să o salt. Da’ pe golanii ăia care stau noaptea pe punte și beau bere și scot scânduri pe ăia de ce nu-i vede?

declarația unui locuitor din apropierea punții

Episodul II: accesul pe punte este deblocat

În noaptea de duminică spre luni, 2-3 septembrie, blocul de beton ce bloca parțial accesul pe punte a fost mutat și rostogolit în groapa de alături. Asta înseamnă că în momentul în care Lucian Micu declara în conferință de presă că blocarea s-a făcut la cererea administrației comunei Horia, puntea era deja deblocată. Lucian Micu a declarat pentru inroman.ro că blocul a fost mutat de angajații primăriei, dar declarația lui se bate cap în cap cu declarația locuitorilor din Cotu Vameș care s-au arătat încântați de deblocare și au ținut să le mulțumescă „băieților din sat” care au mutat blocul.Și dacă l-au mutat angajații primăriei de ce l-au aruncat în gaura de alături!?

Puntea reprezintă o legătură esențială pentru locuitorii din Cotu-Vameș care fac naveta în oraș, ei acuzând că prin amplasarea blocului de beton s-a împiedicat accesul persoanelor cu dizabilități, a celor care se deplasează cu cărucioarelor pentru copii și s-a îngreunat accesul bicicliștilor sau a celor cu un bagaj mai voluminos.

„Când repara Calai puntea, o făcea singur și era mai bine, acum vin câtre 4-5 de la primărie, unul muncește și ceilalți se uită. Și uitați-vă și voi: astea-s scânduri? Astea-s resturi de pe la băncile din oraș. Păi cum să țină așa ceva.”

declarația unui trecător pe punte

Calai punte Cotu Vames 0017Calai e porecla omului care s-a ocupat ani de zile de înlocuirea scândurilor de pe punte. Probabil îl știți: poate fi văzut pedalând prin oraș, cu un tricolor la el și cu bicicleta echipată cu claxon și portavoce. După ce puntea a fost preluată de primăria Roman, o perioadă tot el s-a ocupat de înlocuirea scândurilor, scândurile fiindu-i furnizate de primărie. Când nu i s-au mai dat scânduri nu a avut cum să o mai întrețină.

Episodul III: accesul e blocat din nou dar în capătul celălalt

După deblocarea intrării dinspre oraș, angajații primăriei Roman i-au luat altă măsură controversată: au blocat parțial accesul dinspre Cotu-Vameș prin sudarea unor bare de fier. Adică au făcut fix același lucru ca în partea cealaltă numai că au folosit fier în loc de beton.

Episodul IV: iar e deblocată puntea

punte Cotu Vames bare metalice taiate 101120Blocarea în capătul dinspre oraș nu durează mult, a doua zi dimineață barele de metal nu mai sunt la locul. Primarul Lucian Micu spune că deblocarea au făcut-o angajații primăriei. Dacă au făcut-o ei, atunci au făcut o treabă de mântuială, una dintre bare fiind îndoită neglijent și acum reprezintă un pericol pentru cei care trec pe acolo, informațiile strânse de inRoman.ro din Cotu-Vameș spun că barele au fost îndepărtate de aceeași „băieți din sta” care au împins și blocul de beton în groapă.

Episodul V: primarul Romanului nu mai vrea puntea, primarul comunei Horia se mai gândește dacă o vrea înapoi

Lucian Micu declară pentru inRoman.ro că nu va mai bloca în nici un fel puntea și că vineri, în ședința de Consiliu Local, va propune o Hotărâre prin care să dea înapoi puntea comunei Horia.

Noi nu am fost înștiințați de preluarea punții. Noi am vrut să o luăm înapoi acum câțiva ani, pentru că nu se întâmpla nimic acolo, și am fost amenințați că vom fi dați în judecată pentru că puntea face parte dintr-un proiect depus pentru finanțare și prin cererea noastră aducem prejudicii financiare orașului. Acum vrea să ne-o dea înapoi!? Mai trebuie să o vrem și noi. Trebuie să analizăm mai întâi dacă Primăria Roman și îndeplinit promisiunile pe care le-a făcut când a luat-o. 

Cristian Baciu, primarul comunei Horia

Va urma.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.