Video: Cum funcționează sistemul de avertizare în caz de situații majore RO-ALERT

de | 17/09/2018 | Actualitate, Național

Sistemul RO-ALERT, ce urmează a fi folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile, a intrat în faza de testare. Deocamdată doar telefoanele cu sistem de operare IOS nu pot primi alertele, dar autoritățile spun situația se va rezolva până în decembrie.

Necesitatea unui sistem de avertizare de acest fel a apărut după o furtună violentă ce a avut loc anul trecut, la Timișoara. Costul proiectului este estimat la aproximativ 13 milioane de lei.

Cum funcționează

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea. Transmisia se face cu ajutorul tehnologiei Cell Broadcast, care permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Telefoanele mobile vor afișa mesajul de avertizare în mod automat, modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Pentru a transmite mesajul, operatorul nu are nevoie să știe numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile, acestea rămânând necunoscute. Mesajele RO-ALERT vor fi recepționate de toate telefoanele ce au semnal în tehnologia GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile și nu contează dacă utilizatorul are un abonament sau o cartelă prepay. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.