Comunele cu mai multe ajutoare sociale decât Romanul

de | 20/09/2018 | Rural, Social

Ajutoarele sociale reprezintă pentru o parte a nemțenilor singura sursă de venit. Cauzele pentru care unii ajung să trăiască doar din acest ajutor de la stat sunt diverse, dar în unele localități numărul asistaților social este cu mult peste media județului sau a zonei.

În zona Romanului, spre exemplu, sunt două comune care au mai mulți asistați social decât municipiul. Este vorba despre Oniceni – cu 207 ajutoare sociale – și Valea Ursului – cu 185 de ajutoare sociale -, în timp ce din municipiul Roman sunt în evidențele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Neamț 182 de beneficiari de venit minim garantat. Evident că și sumele alocate diferă.  Toți beneficarii din Roman au primit, în luna iulie 2018, 47.705 lei, în timp ce beneficiarii din Valea Ursului au primit, în același interval, 64.752 lei, iar cei din Oniceni 82.419 lei.

Care sunt motivele pentru care cele două comune vecine au atât de mulți beneficiari de ajutor social? Unul dintre acestea ar fi distanța față de oraș. De la Roman la Valea Ursului sunt 26 de kilometri, iar până la Oniceni sunt 34 de kilometri. În plus, șoseaua (un drum județean) este extrem de proastă, pe unele porțiuni abia poți circula. Astfel că, într-o anumită măsură izolate, comunitățile nu s-au dezvoltat în ritmul altor comune. De investitori nici nu poate fi vorba, iar nivelul de educație al celor mai mulți locuitori este scăzut, lucru care le scade și mai mult șansele de a obține un loc de muncă. Toate aceste cauze și efecte, înlănțuite de ani de zile într-un cerc vicios, au dus la trista statistică de azi: aproape 400 de beneficiari de venit minim garantat din mai puțin de 7.000 de locuitori, cât însumează cele două comune.

La nivelul județului Neamț, comuna Răucești este cea care figura, în iulie 2018, cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social: 319 persoane. În total, în județ sunt înregistrați 5.851 de beneficiari de venit minim garantat. Pentru ajutorarea acestora, statul a plătit, în luna iulie, 1.617.706 lei.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.