Fotbal CSM Roman: Cât îi costă pe romașcani sportul de performanță

de | 11/10/2018 | Local, Sport

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Roman este o direcție în cadrul Primăriei Roman care, printre altele, gestionează și activitatea echipei de handbal, ce activează în Liga Naționonală, și a echipei de fotbal, ce activează în liga a III-a. Cum e de așteptat, echipa de fotbal are un buget alocat mult mai mic față de echipa de handbal.

Lotul echipei de fotbal CSM Roman este format din 20 sportivi, un antrenor principal, un antrenor secund și un delegat. Organizarea competiţiilor sportive se realizează de către doi inspectori sub monitorizarea şefului de serviciu, aceeași ca pentru echipa de handbal. Pentru returul campionatului 2017-2018, bugetul necesar acoperirii îndemnizațiilor jucătorilor și staff-ului tehnic a fost de 359.431 lei, adică aproximativ 78.000 euro (la un curs mediu BNR pe 2018), deci aproximativ 3.400 de euro de persoană, de aproape șase ori mai puțin decât la echipa de handbal. În turul campionatului 2018-2019, bugetul necesar acoperirii îndemnizațiilor jucătoarelor și staff-ului tehnic este de 214.806 lei, adică aproximativ 47.000 euro, o medie de 2.200 euro de persoană, cu o treime mai puțin decât în retur și de aproape șapte ori mai puțin decât la handbal. În total, în 2018, bugetul necesar acoperirii îndemnizațiilor jucătorilor și staff-ului tehnic este de 574.237 lei (125.000 euro) de aproape șase ori mai puțin decât bugetul echipei de handbal.

Pe lângă salariile echipei, mai sunt și alte cheltuieli necesare desfășurării competițiilor (transport, cazare, masă, plată arbitri, plată observatori, echipa tehnică, ambulanță, pază). În retur cheltuielile s-au ridicat la  115.223 lei (aprox. 25.000 euro) iar în tur sunt prevăzuți 143.514 lei (aprox. 31.000 euro), deci un total de 258.736 lei. La asta se mai adaugă bugetul necesar acoperirii altor cheltuieli (apă, medicamente, suplimente efort, echipament, materiale consumabile, spitalizări, recuperări medicale, asigurări medicale, vize, taxe federație) în valoare de 174.910 lei (aproximativ 38.000), mai puțin de jumătate din necesarul echipei de handbal.

În total, cheltuielile cu echipa de handbal pe anul 2018 se ridică la suma de 1.007.883 lei, adică de patru ori mai puțin decât în cazul echipei de handbal.

Și în cazul echipei de fotbal se vede clar, din cifre, încercarea de a face economii, mai ales când vine vorba de îndemnizațiile sportivilor. La fel ca și la handbal, nici echipa de fotbal nu o duce prea bine: din șapte meciuri jucate în această ediție de campionat, șase au fost pierdute și unul câștigat. Rezultatele acestea o duc pe penultimul loc în clasament, ultima din clasament fiind AFC Botoșani 2, singura echipă pe care CSM Roman a învins-o.

Anul trecut echipa de fotbal CSM Roman a terminat pe locul patru în clasament (cu 14 victorii, patru egaluri și 10 înfrângeri) și doar un retur slab, cauzat de mai multe accindentări, a făcut ca echipa să nu termine pe locul doi în clasament.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.