Peste 1.200 de nemțeni au ales să-și cumpere vechimea. Cum se poate face și care sunt condițiile

de | 28/10/2018 | Economic, Județean

Casa Națională de Pensii Publice reamintește persoanelor care doresc să-și plătească retroactiv contribuția de asigurări sociale că pot încheia un astfel de contract numai până la data de 31 decembrie 2018.

Cei are doresc să încheie un contract de asigurare socială trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, respectiv nu a realizat stagii de cotizare sau stagii asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită încheierea contractului de asigurare socială.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar;
  • declaraţia pe propria răspundere, care se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade:

  • – anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare;
  • – ce se încadrează în intervalul cuprins între data încheierii contractului de asigurare și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Formularul de contract se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, ori de câte ori se face plata contribuţiei.

Până la această dată la sediul CJP Neamț au fost încheiate 1.230 contracte de asigurare socială de acest tip, fiind încasată o sumă de 6.874.223 lei.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.