Romașcanii vor putea decide pe ce va cheltui Primăria banii. Primarul vrea să implementeze bugetarea participativă

de | 30/10/2018 | Administrație, Economic, Local

Bugetarea participativă este un concept care începe să prindă contur și la nivelul  societății românești. În alte orașe din vestul țării există deja proiecte implementate ca urmare a aplicării acestui concept și mii de cetățeni se implică pentru promovarea proiectelor pe care le consideră de interes. La Roman, pentru prima dată s-ar putea să avem bugetare participativă în 2019.

Da, noi am început un astfel de demers și anul viitor vom aloca o sumă de bani pentru bugetarea participativă. Vom lansa apelul de proiecte în luna ianuarie și până când se aprobă bugetul, în februarie, putem alege un proiect prin bugetarea participativă.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Cum funcționează bugetarea participativă? Unitatea administrativ teritorială alocă un buget și oricine dorește poate depune un proiect care să se dezvolte în beneficiul comunității din bugetul special alocat. Spre exemplu, în orașe precum  Sibiu sau Cluj, datorită bugetării participative s-au amenajat locuri de joacă și s-au afaltat străzi ori s-au implementat soluții inteligente la diferite probleme specifice ale orașului sau ale unui cartier. Bugetarea participativă reprezintă șansa cetățenilor de a se implica direct în administrarea orașului, fiindcă proiectele alese pentru bugetare participativă se implementează dacă sunt susținute de cât mai mulți cetățeni, prin vot. 

Primarul Lucian Micu a completat că intenționează să aloce pentru bugetarea participativă aproximativ 200.000 de lei. Așadar, proiectul sau proiectele propuse de romașcani vor trebui să se încadreze în această sumă. De menționat că banii vor fi cheltuiți de primărie, nu vor fi dați unei terțe organizații, doar că administrația locală va ține cont de ceea ce își doresc cetățenii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.