La Roman taxele și impozitele cresc dar rămân la fel

de | 05/11/2018 | Administrație, Local, Politică

Proiectul de hotărâre de consiliul local care reglementează taxele și impozitele din Roman pentru anul 2019 a stârnit controverse dar nu așa cum ar fi fost de așteptat. Se măresc sau nu, asta-i întrebarea.

Controversa a pornit de la consilierul local Radu Curpăn care a scris pe o rețea de socializare: „Astazi, 5.11.2018, la ora 14 liberalii vor creste din nou taxele si impozitele in Roman … luni 5 noiembrie 2018…( PNL HOTĂRĂŞTE: ART. 1 Se aprobă stabilirea unei cote adiționale de 20% în vederea majorării unor impozite și taxe locale pentru anul 2019.

În conferința de presă primarul Lucian Micu l-a acuzat pe consilier că “dezinformează” și că a “rămas cantonat în îndelitniciri mai puțin ortodoxe”. În plus a dat asigurări că taxele și impozitele nu se vor majora.

De unde a pornit confuzia?

A pornit de la articolul 1 care stipulează că “Se aprobă stabilirea unei cote adiționale de 20% în vederea majorării unor impozite și taxe locale pentru anul 2019.” Deci cresc taxele. Sau nu, pentru că în anexele proiectului de hotărâre, în tabelele cu valoarea taxelor, între sumele din 2018 și cele propuse pentru 2019 nu e nici o diferență. Asta poate însemna doar faptul că articolul unu din HCL are ca referință anul 2017 nu anul 2018, lucru pe care Lucian Micu l-a confirmat în conferință de presă.

Libertatea de a ți se pune pumnul în gură

În ședința consiliului local lucrurile au mers șnur până la punctul șapte de pe ordinea de zi, cel cu taxele și impozitele pe anul 2019. Aici au apărut primele disensiuni, pentru început cu privire la dorința lui Radu Samson, președinle USR Neamț, de a lua cuvântul în ședință.

În scopul încurajării participării active a cetățenilor la luarea deciziilor administrative și în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative orice cetățean poate participa și lua cuvântul la ședințele de consiliul local. Articolul 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică prevede că „persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi“. Președintele ședinței de astăzi, consilierul local Iulia Havrici, a decis să nu-i ofere lui Radu Samson posibilitatea de a se exprima, aruncând pisica în mijlocul consilierilor locali și supunând la vot decizia. Cu cinci voturi pentru (toate de la PSD), șase împotrivă și restul abțineri, aceștia au refuzat să asculte ce are de spus Radu Samson, unii dintre ei fiind vizibili iritați de prezența acestuia.

Radu Samson este inițiatorul unei acțiuni în instanță cu privire la Hotărârea de Consiliu Local ce a stabilit taxele pe anul 2018, acuzând că proiectul de hotărâre a fost votat fără ca acesta să fie pus în consultare publică. În prima instanță procesul a fost pierdut de către Primăria Roman dar încă nu există o hotărâre definitivă a instanței în privința aceasta.

Confuzia continuă în ședința CL

Cu puțin timp înainte de ședința CL, PSD Roman a trimis un comunicat de presă prin care arăta că au cerut în scris ca taxele și impozitele să rămână la nivelul celor din 2017. În ședința CL, consilierul local Constantin Holban a acuzat faptul că proiectul de hotărâre a fost conceput fără să existe discuții anterioare între grupurile politice din Consiliul Local dar a acuzat și faptul că la Articolul 1 al propunerii de HCL de astăzi apare majorarea cu 20% a taxelor și impozitelor, la fel ca și în HCL ce stabilea taxele și impozitele pe 2018. Pentru lămuriri Lucian Micu a apelat la Gabriel Pisică, director al Direcției Impozite și Taxe Locale, dar care tot nu a reușit să facă lumină în sala de ședințe, dar s-a trecut mai departe.

La vot, proiectul a fost adoptat în forma propusă de primarul Lucian Ovidiu Micu, adică în forma în care „se aprobă stabilirea unei cote adiționale de 20% în vederea majorării” dar totuși nimic nu se majorează.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.