Ce face UE pentru mine!? Protecția datelor personale colectate online

de | 15/11/2018 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Vă numărați printre cei 71% dintre cetățenii UE care folosesc internetul în fiecare zi sau aproape în fiecare zi? Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor digitale înseamnă că utilizăm tot mai mult internetul în activitățile noastre zilnice. Ca cetățeni și consumatori, utilizați, probabil, serviciile online ale instituțiilor sau companiilor publice: faceți declarații fiscale online, faceți cumpărături online sau folosiți platformele de comunicare socială. Când accesați aceste servicii, se colectează și se transferă date cu caracter personal care vă privesc. Deși peste 70% dintre europeni știu că trebuie să furnizeze date cu caracter personal pentru a achiziționa produse sau servicii, ei sunt îngrijorați, în același timp, de faptul că nu au un control absolut asupra scopului în care le sunt utilizate datele.

UE a luat o serie de inițiative pentru a promova utilizarea echitabilă a datelor cu caracter personal și a vă permite să vă bucurați de drepturile aferente. Începând din mai 2018, noi norme, adaptate la noile tehnologii, vor consolida aceste drepturi. Printre ele se numără: obținerea de informații ușor de înțeles, în special pentru copii, cu privire la modul în care sunt utilizate datele; solicitarea aprobării dumneavoastră, cu excepția cazului în care există o necesitate legitimă de a vă colecta datele; libertatea de a vă transfera datele de la un furnizor de servicii la altul (portabilitatea datelor); ștergerea datelor dumneavoastră dacă nu le mai doriți online și dacă nu există niciun motiv legitim de a le păstra (dreptul de a fi uitat). Protecția datelor trebuie respectată și atunci când accesăm conținut digital gratuit (cum ar fi platforme mass-media, jocuri online) și atunci când datele sunt transferate în afara UE.

Acum că vă cunoașteți drepturile, UE oferă, de asemenea, informații cu privire la căile de atac disponibile în caz de încălcare a acestora.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.