Ce face UE pentru mine!? Pensionarii

de | 16/11/2018 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Doriți să mergeți să munciți într-o altă țară? V-ar plăcea să locuiți undeva la soare după ce ieșiți la pensie? Dacă da, atunci s-ar putea să fiți îngrijorat în legătură cu drepturile dumneavoastră de pensie. Vă e teamă că drepturile dumneavoastră de pensie se vor reduce sau chiar că le veți pierde și acest lucru vă face să ezitați să acceptați slujba la care visați sau să începeți o nouă viață fascinantă după pensionare? Deși normele referitoare la pensii intră, în mare parte, în responsabilitatea guvernelor naționale, Uniunea Europeană garantează că, dacă vă mutați în altă țară din UE, nu vă pierdeți drepturile la pensie.

Datorită normelor UE, resortisanții și cetățenii tuturor țărilor în cazul cărora se aplică aceste norme (care includ și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) beneficiază de un tratament egal în UE, perioadele anterioare de contribuție la asigurări sociale, de reședință sau de muncă în alte țări sunt luate în considerare la calcularea pensiei și, dacă vă mutați într-o altă țară din UE, pensia vă este plătită și indexată în continuare ca și cum ați fi rămas în țara dumneavoastră.

De asemenea, normele UE asigură protecția pensiilor suplimentare, cum ar fi pensiile ocupaționale. Astfel, dacă vă mutați într-o altă țară din UE, primiți în continuare această pensie. În plus, deși reglementările naționale rămân referința principală, normele UE stabilesc standarde minime, cum ar fi obligația de a garanta dreptul la pensie cel târziu după trei ani de muncă și de a indexa pensiile în cazul persoanelor care se retrag dintr-un sistem de pensii administrate de angajator înainte de pensionare, astfel încât drepturile lor de pensie să își mențină valoarea. Nu uitați, totuși, să verificați dacă pensia dumneavoastră va fi supusă impozitării în țara de reședință.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.