Ce face UE pentru mine!? Pensionarii

76

Doriți să mergeți să munciți într-o altă țară? V-ar plăcea să locuiți undeva la soare după ce ieșiți la pensie? Dacă da, atunci s-ar putea să fiți îngrijorat în legătură cu drepturile dumneavoastră de pensie. Vă e teamă că drepturile dumneavoastră de pensie se vor reduce sau chiar că le veți pierde și acest lucru vă face să ezitați să acceptați slujba la care visați sau să începeți o nouă viață fascinantă după pensionare? Deși normele referitoare la pensii intră, în mare parte, în responsabilitatea guvernelor naționale, Uniunea Europeană garantează că, dacă vă mutați în altă țară din UE, nu vă pierdeți drepturile la pensie.

Datorită normelor UE, resortisanții și cetățenii tuturor țărilor în cazul cărora se aplică aceste norme (care includ și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) beneficiază de un tratament egal în UE, perioadele anterioare de contribuție la asigurări sociale, de reședință sau de muncă în alte țări sunt luate în considerare la calcularea pensiei și, dacă vă mutați într-o altă țară din UE, pensia vă este plătită și indexată în continuare ca și cum ați fi rămas în țara dumneavoastră.

De asemenea, normele UE asigură protecția pensiilor suplimentare, cum ar fi pensiile ocupaționale. Astfel, dacă vă mutați într-o altă țară din UE, primiți în continuare această pensie. În plus, deși reglementările naționale rămân referința principală, normele UE stabilesc standarde minime, cum ar fi obligația de a garanta dreptul la pensie cel târziu după trei ani de muncă și de a indexa pensiile în cazul persoanelor care se retrag dintr-un sistem de pensii administrate de angajator înainte de pensionare, astfel încât drepturile lor de pensie să își mențină valoarea. Nu uitați, totuși, să verificați dacă pensia dumneavoastră va fi supusă impozitării în țara de reședință.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult