Lăudați de primar, o parte dintre consilierii locali nu știu ce au votat

de | 16/11/2018 | Administrație, Local

Ședința de consiliul local de vineri, 16 noiembrie, a avut doar două proiecte pe ordinea de zi: unul în care s-a aprobat bugetul pentru un proiect cu finanțare europeană pentru informatizarea serviciilor primăriei și unul „privind rectificarea bugetului local consolidat și a listei de investiții de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pe anul 2018”.

După vot, primarul Lucian Micu le-a mulțumit consilierilor locali.

Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că întotdeauna ați avut încredere în proiectele de hotărâre care v-au fost supuse spre aprobare la ordinea de zi, proiecte care în prealabil au primit întotdeauna sprijinul și verificarea atentă a colegilor mei din aparatul de lucru al primăriei.

Lucian Micu

Iar o parte dintre consilierii locali votează cu atât de mare încredere, încât nici nu citesc ceea ce votează. La fel ca unii utilizatori de Facebook care comentează citind doar titlul unui articol, fără să facă minimum efort de a da click pe articol și a-l citi, și consilierii locali s-au lăsat înșelați de titlul punctului doi de pe ordinea de zi, crezând că în proiectul de hotărâre e vorba doar de lista de investiții de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Atât înainte de ședință cât și după, am întrebat șapte dintre ei dacă știu de ce CSM Roman mai primește 25.000 lei la buget și nici unul dintre ei nu știa că vor vota sau au votat așa ceva. Asta arată clar că nu au citit proiectul de hotărâre cu anexele lui.

Dar, poate consilierii locali stau mai bine la inițiat propuneri de hotărâri? În anul 2018, s-au votat 256 de proiecte, dintre care doar cinci nu au fost inițiat de primar:

  • Nr. 9 din 31.01.2018, proiect inițiat de Leonard Achiriloaei, privin mandatarea participării primarului la cea de-a zecea ceremonie a Convenției Primarilor, care a avut loc la Bruxelles;
  • Nr. 22 din 16.02.2018, proiect inițiat de viceprimarul Ioana Roxana Iorga, privin mandatarea participării primarului la vizita de lucru organizată de Asociația Municipiilor din România, în Republica Estonia și Olanda;
  • Nr. 113 din 17.05.2018, proiect inițiat de viceprimarul Ioana Roxana Iorga, privin mandatarea participării primarului și a consilierilor locali Nicolae Bogdan Curcudel și Iulia Havrici Tomșa la manifestările prilejuite de Ziua orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova;
  • Nr. 206 din 27.09.2018, proiect inițiat de viceprimarul Ioana Roxana Iorga și consilierii locali George-Alexandru Bălan, Mircea Beloiu, Petru Farcaşi, Andrei Fron, Ștefan-Grațian Iacob, Nicolae Bogdan Curcudel și Miluță Scutaru, privind aprobarea asigurării de transport gratuit elevilor din strada Fabricii;
  • Nr. 207 din 27.09.2018, proiect inițiat de viceprimarul Ioana Roxana Iorga și consilierii locali Dragoș-Viorel Moroșanu, Dana-Lăcrămioara Păiuș, Daniela-Gabriela Suman, Constantin Ghica, Mihai Armanu, Leonard Achiriloaei și Bogdan-Costinel Andrieş privind încheierea unui Acord de parteneriat cu Centrul Județean de Excelență Neamț.

Un consilier local încasează în jur de 850 de lei lunar, în funcție de participarea la ședințele de plen și comisii. De precizat că ședințele extraordinare și de îndată nu sunt remunerate.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.