Atunci când o bancă dă faliment, deponenții sunt de obicei ultimii care află vestea. Totuși, nu se poate aștepta din partea dumneavoastră ca, în calitate de deponent, să monitorizați în permanență banca la care ați depus banii, pentru a vă putea retrage economiile înainte ca aceasta să dea faliment. Într-adevăr, instalarea unui climat de panică în rândul deponenților – care poate culmina cu retragerea masivă a depozitelor, astfel cum s-a întâmplat în cazul băncii Northern Rock – poate destabiliza o bancă și precipita prăbușirea ei. Pentru a proteja economiile populației și a îmbunătăți stabilitatea sistemului bancar în ansamblu, Uniunea Europeană a introdus norme privind sistemele de garantare a depozitelor (numite adesea SGD).
Aceste sisteme garantează faptul că, în cazul falimentului unei bănci, fiecare instituție financiară îi poate rambursa fiecărui deponent (care poate fi persoană fizică sau întreprindere) o sumă de până la 100 000 de euro din banii pe care acesta i-a depus în contul curent sau în contul de economii, indiferent de monedă. Normele UE garantează, de asemenea, că finanțarea acestor sisteme este asigurată în totalitate de bănci și nu împovărează în niciun fel contribuabilii.
Normele prevăd, în prezent, că banii trebuie rambursați deponenților în termen de 20 de zile lucrătoare, însă această perioadă va fi redusă treptat – în 2019, 2021 și 2024 – până la șapte zile lucrătoare. Pe durata perioadei de tranziție, normele le permit deponenților să solicite plata unei „indemnizații sociale” – o sumă limitată de bani pentru a-și asigura subzistența.
0 Comentarii