Ce face UE pentru mine!? Persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere

de | 06/12/2018 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

În prezent, în UE există peste 25 de milioane de persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, adică cu probleme grave de vedere. Cataracta, glaucomul sau degenerescența maculară sunt câteva dintre aceste boli, care afectează persoane de toate vârstele. În viitor, din ce în ce mai multe persoane vor fi atinse de această epidemie invizibilă, mai ales din cauză că populația îmbătrânește rapid.

Persoanele care au o capacitate limitată de a munci, de a învăța sau de a participa la viața obișnuită din cauza problemelor de vedere se confruntă cu multe greutăți. Problemele legate de sănătatea ochilor au un impact asupra persoanelor și a familiilor lor, dar și asupra economiei și a societății în care trăiesc. Pentru a combate aceste dificultăți, UE promovează politici care combat discriminarea și creează un mediu social și incluziv pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

UE promovează accesul persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere la educație și cultură. De exemplu, normele privind drepturile de autor au fost revizuite recent, și, în consecință, mai multe cărți vor putea fi disponibile în formate precum Braille, tipărituri cu caractere de mari dimensiuni și cărți audio. De asemenea, UE se asigură că persoanele cu deficiențe de vedere sunt protejate și au posibilitatea de a accesa și folosi diferite servicii și produse în Europa. De exemplu, UE finanțează proiecte menite să garanteze siguranța pietonilor cu deficiențe de vedere și, de asemenea, cere ca site-urile și aplicațiile mobile ale serviciilor publice să fie adaptate pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Mai mult, UE a propus ca o gamă largă de produse și servicii (cum ar fi bancomatele, telefoanele și telefoanele inteligente, televizoarele, cumpărăturile online, serviciile bancare, site-urile web privind transporturile în comun) să fie concepute pentru a fi accesibile persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.