Pericol de trichineloză de sărbători

de | 09/12/2018 | Rural, Sănătate

Pentru a evita surprizele neplăcute și pentru a avea sărbători liniștite, trebuie respectate câteva reguli de bază în ceea ce privește sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc.

În primul rând trebuie știut că sacrificarea porcilor în propria gospodărie se realizează numai pentru consum familial, fiind interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului  poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Vă ssupuneți unui risc major, putându-vă  îmbolnăvi de trichineloză, ca urmare a consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea  rezultatului.

Examenul trichineloscopic este metoda principală prin care este identificat parazitul Trichinella din carnea de porc, mistreţ, urs sau cal, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată. Examenul se efectuează la unul din sediile circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor:

  • Roman, str. Sucedava, nr. 127, telefon: 0740575338
  • Piatra Neamț, Piața Centrală, telefon: 0233210848, 0729072179
  • Tg. Neamt, Piața Centrală, telefon: 0233791404, 0742963450.

Programul de lucru este :

  • De luni pana joi intre orele 830 – 17
  • Sambata   830 – 1600
  • Duminica 830 – 1400

Examenul se mai poate efctua și în circumscripțiile sanitare veterinare de asistență de la nivelul fiecărei comune prin medicii veterinari împuterniciți.

Probele de carne sunt constituite din : pilierii diafragmatici (cei doi mușchiuleți care țin ficatul), partea musculară a diafragmei („baiera unturii”) sau două bucăți de coaste unite între ele din partea din față a animalului (coastele 3-4). Cantitatea de probă trebuie să cântărească între 80 și 150 grame.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.