Ce face UE pentru mine!? Consumatorii de gaze

de | 09/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Legislația europeană prevede pentru consumatorii de gaze o serie de drepturi pe care statele membre sunt obligate să le prevadă în legislația lor națională. Consumatorii de gaze au dreptul să aleagă orice furnizor local și să-și schimbe furnizorul rapid și ușor (în general, în termen de 21 de zile) fără niciun fel de taxe suplimentare. Furnizorii de gaze sunt obligați să ofere informații contractuale clare și să notifice orice modificare adusă contractului (de exemplu, creșterea prețurilor). De asemenea, furnizorii trebuie să le ofere clienților posibilitatea de a rezilia contractul (și de a încheia un contract cu un alt furnizor) dacă sunt nemulțumiți de oricare dintre termenii și condițiile noi.

Este imperativ ca furnizorii de gaze să pună la dispoziția clienților informații exacte și actualizate privind consumul și ca facturile să reflecte consumul efectiv. Totodată, legislația europeană îi obligă pe vânzători și proprietari să furnizeze un certificat de performanță energetică. Acesta trebuie să ofere o imagine exactă a eficienței energetice a noii dumneavoastră locuințe. Cum gazul este utilizat în principal pentru încălzire, un astfel de certificat poate fi foarte util pentru reducerea facturilor la energie.

Legislația europeană prevede soluționarea rapidă și ușoară a plângerilor și litigiilor, prin simpla depunere a unei plângeri la furnizorul de gaze. În cazul în care problema nu se rezolvă pe această cale, se poate trimite plângerea unui organism național independent, care trebuie să vă garanteze o soluționare alternativă necostisitoare, promptă și echitabilă. UE se asigură și că, în cazul unei disfuncționalități majore în aprovizionare, furnizarea de gaze către consumatori nu este întreruptă. În acest sens, UE obligă statele membre să pună gaze la dispoziția statelor membre aflate într-o situație de urgență și ia măsuri pentru a îmbunătăți rețeaua transfrontalieră de alimentare cu gaze.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.