Ce face UE pentru mine!? Șomerii

de | 13/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Sunteți unul dintre cei aproape 19 milioane de europeni șomeri în 2017, sau aveți o persoană apropiată în această situație? Indiferent din ce motiv v-ați pierdut locul de muncă – criza economică, neconcordanța competențelor, lipsa de educație sau de formare – UE ia măsuri pentru a combate șomajul.

UE dorește ca 75 % din populația cu vârste între 20 și 64 de ani să fie încadrată în muncă până în 2020. Strategia europeană privind ocuparea forței de muncă se axează pe crearea de locuri de muncă mai multe și mai bune, iar programul „Noi competențe pentru noi locuri de muncă” ajută guvernele naționale să mărească „flexicuritatea”, calitatea locurilor de muncă, să asigure condiții de lucru mai bune și să creeze locuri de muncă. Pachetele din 2012 privind ocuparea și ocuparea în rândul tinerilor au introdus măsuri de ameliorare a creării de locuri de muncă din perspectiva cererii, reducând impozitele pe venituri salariale și sprijinind înființarea de noi întreprinderi.

Fondul social european (cu un buget de peste 86 de miliarde EUR pentru perioada 2014-2020) finanțează proiecte care ajută cetățenii să dobândească noi competențe și să își găsească locuri de muncă. Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (cu un buget de 920 milioane EUR) are obiectivul de a garanta că locurile de muncă respective sunt echitabile, sustenabile, și că oferă o protecție socială adecvată și decentă, iar Fondul european de ajustare la globalizare (cu un buget de 150 de milioane EUR) îi ajută pe cei care și-au pierdut locul de muncă atunci când marile întreprinderi și-au redus producția sau au relocalizat-o în afara UE, de exemplu lucrătorii din sectorul textilelor sau al confecțiilor care se confruntă cu concurența din Asia, sau cei din industria prelucrătoare sau a autovehiculelor, care au fost cel mai grav afectate de recesiunea globală.

Uneori, problema este că nu există niciun loc de muncă în regiunea dumneavoastră. UE a creat rețeaua EURES ca să ajute lucrătorii să se deplaseze pentru a munci în orice stat membru al UE (plus Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.