Ce face UE pentru mine!? Persoanele care cumpără proprietăți rezidențiale

74

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Majoritatea europenilor care doresc să își cumpere un prim apartament sau se gândesc să își cumpere un apartament sau o casă mai mare pentru o familie mai numeroasă iau credite ipotecare. În aceste condiții, ipoteca este garantată cu proprietatea achiziționată și, dacă nu sunt îndeplinite obligațiile de plată, furnizorul creditului (de regulă o bancă) preia proprietatea și o vinde pentru a obține banii împrumutați. Contractarea unui credit ipotecar este deci o decizie financiară foarte importantă, care dă naștere unei obligații financiare ce poate dura mai multe zeci de ani și care presupune riscuri atât pentru cumpărător, cât și pentru bancă.

Directiva privind creditele ipotecare are scopul de a garanta că oricine ia un credit ipotecar pentru a achiziționa o proprietate este bine informat și protejat împotriva riscurilor. Directiva se aplică tuturor împrumuturilor acordate consumatorilor pentru achiziționarea de proprietăți rezidențiale.

Directiva prevede că instituțiile de credit au obligația de a pune la dispoziția consumatorilor informații clare și detaliate privind condițiile de creditare, precum și de a le evalua bonitatea potrivit unor standarde europene comune. Directiva prevede totodată standarde de calitate și principii de conduită profesională comune pentru toți creditorii din UE și stabilește dreptul la rambursarea anticipată a creditului. Nu în ultimul rând, directiva instituie un „pașaport” european care permite băncilor autorizate să își desfășoare activitatea într-o țară UE să furnizeze servicii în întreaga Uniune. Astfel, consumatorii pot alege dintr-o gamă mult mai mare de posibilități decât ar avea în mod normal doar în țara lor.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult