Ce face UE pentru mine!? Tinerii agricultori

de | 30/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Pentru a putea produce în continuare alimente sigure, la prețuri rezonabile și de înaltă calitate, este vital să se predea ștafeta unei noi generații de agricultori. În Europa, mulți dintre tinerii agricultori de astăzi au preluat exploatația agricolă a familiei, iar metodele și mediul lor de lucru diferă foarte mult de cele ale generației mai în vârstă. În același timp, exploatațiile agricole trebuie să răspundă unor noi cerințe de mediu și să fie sustenabile pentru a nu epuiza resursele noastre naturale limitate. Tinerii agricultori au studiat în general mai mult decât părinții lor, iar exploatațiile lor dețin un potențial mai mare și înregistrează o productivitate mărită. Însă doar 6 % din agricultorii europeni au sub 35 de ani, în timp ce mai mult de jumătate au peste 55 de ani.

Țările din întreaga UE trebuie să contribuie la reducerea incertitudinilor și dificultăților cu care se confruntă agricultorii tineri, care uneori se luptă din greu pentru a-și câștiga existența. UE oferă ajutor pentru evitarea unor probleme, precum cele legate de accesul la terenuri și la credite sau de lipsa de infrastructură și servicii în zonele rurale, care i-ar putea îndepărta pe tineri de la o carieră în domeniul agricol.

De exemplu, UE sprijină agricultorii tineri din Europa prin acordarea de ajutoare la înființarea de noi întreprinderi, care sunt atribuite sub forma unei sume forfetare. De asemenea, în primii cinci ani, tinerii agricultori primesc plăți pe hectar cu 25 % mai mari decât alți agricultori. Tinerii agricultori pot obține ajutor pentru a investi în exploatațiile lor agricole sau pentru activități de formare, consiliere și proiecte de inovare — indiferent dacă lucrează în exploatații familiale mici sau gestionează proprietăți foarte mari, folosind cele mai recente tehnologii disponibile.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.