Primăriile ar putea primi de la Guvern noi cheltuieli

de | 30/01/2019 | Administrație, Economic, Local

Scandalul între primari și Guvern pe tema bugetului din acest an este departe de a se încheia. Miercuri, 30 ianuarie, după mai multe încercări eșuate de dialog, reprezentanții administrațiilor locale care fac parte din Asociația Municipiilor din România (AMR) au descins la Guvern neinvitați pentru a se întâlni cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Printre cei care au participat la discuții a fost și viceprimarul municipiului Roman, Roxana Iorga.

Încă nu s-a bătut nimic în cuie. Normal și corect ar fi fost să ne fi dat o treime din buget pentru că 70% din bugetul central e făcut de noi. În prima zi, reprezentanții Guvernului nici nu au vrut să ne întâlnim. Din ce am înțeles de la colegii din AMR, până acum nu a fost Guvern care să nu primească primarii la discuții. Azi am mers la Guvern, fiindcă știam că este ședință de Guvern și am vrut să ne întâlnim cu premierul. Am reușit să participăm la o întâlnire cu premierul Dăncilă, cu ministrul de Finanțe, cu Darius Vâlcov și domnul Bădălău. Ei au prezentat doar creșterile de venituri față din 2018 – adică pe un buget ciuntit în 2017, dar nu au menționat creșterile de cheltuieli, cum ar fi cele cu salariile.”

Roxana Iorga, viceprimarul municipiului Roman

Roxana Iorga spune că Guvernul le-a avansat primarilor un procent, dar și o castană fierbinte.

A rămas ca principiu o alocare de 60% din impozitul pe venit pentru primării, 20% pentru consiliile județene și ceilalți 20% pentru echilibrări. Dar ni s-a livrat și un cartof fierbinte: primăriile vor avea de plătit integral și salariile persoanelor din asistența socială. Primarii au rămas șocați, sunt primării rurale care nu au venituri, dar au cheltuieli sociale foarte mari. Nemulțumiți sunt toți primarii, de la toate partidele, inclusiv de la PSD; pentru că tuturor ne-a ajuns cuțitul la os. Nu este doar problema noastră, a Romanului sau a Clujului.”

Roxana Iorga, viceprimarul municipiului Roman

Discuțiile dintre primari și Guvern pe tema bugetului vor continua și zilele următoare, dar reprezentanții municipiilor din țară au amenințat că vor face grevă dacă nu li se vor aloca banii necesari pentru cheltuielile de funcționare și dezvoltare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.