Deputatul Stan:„Profesorii vor primi din 2020 banii promiși pentru 2022”. Ce se întâmplă cu celelalte probleme din învățământ?

de | 07/02/2019 | Educație, Național

Cât de mult s-au majorat salariile profesorilor începând cu 1 ianuarie? Deputatul Viorel Stan, secretarul comisiei de învățământ, știință, tineret și sport, spune că veniturile cadrelor didactice au crescut prin patru măsuri aplicate concomitent.

Vorbim, mai întâi, despre acordarea unui spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică. Apoi, decizia Guvernului de a acorda norma de hrană angajaților din sistemul bugetar, adică și profesorilor, aduce un plus, in medie, de aproximativ 370 de lei brut în fiecare lună. O a treia modalitate de majorare a veniturilor profesorilor vine din creșterea graduală ce a avut ca orizont de timp anul 2022. S-a aplicat, de la 1 ianuarie 2019, 25% din ecartul între salariile prezente și cele aferente anului 2022, un sfert din această majorare promisă și asumată de Guvern prin Legea nr. 153/2017. Vestea și mai bună este că restul de 75% se va acorda până în 2020, adică se devansează termenul final cu doi ani. A patra măsură de majorare a veniturilor în învățământ vine din aplicarea sporului de 10% pentru condiții vătămătoare de muncă. Consider că toate acestea reprezintă un semnal clar că educația este o prioritate pentru Guvernul PSD-ALDE. În anul 2019, Ministerul Educației va avea un buget total de 30,8 miliarde de lei, iar în 2018 a avut un buget de 21.011 miliarde de lei. Este o diferență în plus de aproape 48%.

Viorel Stan, deputat PSD

Deputatul susține că bugetul din 2019 va rezolva și problema toaletelor din curți, fără apă curentă și încălzire.

La finalul mandatului guvernului PSD-ALDE, în 2020,  toate unitățile școlare atât din urban cât si din rural vor avea toalete în incinta clădirilor și bineînțeles, apă curentă.”

Viorel Stan, deputat PSD

Problemele din sistemul de învățământ nu se vor rezolva, însă, cu majorarea salariilor profesorilor. Adaptarea programei școlare, creșterea calității procesului de predare, utilizarea tehnologiei în timpul predării și a evaluării sau îmbunătățirea bazei materiale sunt doar câteva din lucrurile ce ar trebui puse pe lista de priorități.

Iar promisiunea, reluată acum, a programului privind dotarea claselor cu table inteligente și cu tablete, estimat la 400 milioane de euro, au mai făcut-o și alți miniștri. Rezultatul îl observăm cu toții.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.