Paradox: Ordonanța lăcomiei ar putea sărăci bugetele locale

de | 08/02/2019 | Administrație, Economic, Național, Politică

Ordonanța lăcomiei ar putea avea un efect nedorit pentru bugetele locale: scăderea fondurilor pentru investiții.

În actul normativ adoptat de Guvern în luna decembrie 2018, la articolul 71 se prevede că „(…) în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.”

Creșterea salariului minim brut în acest domeniu va duce, implicit, la creșterea prețurilor și a tarifelor practicate de firme.

Încă nu am fost contactați de constructori, dar avem contracte încheiate prin sistemul electronic de achiziții. Nu știu dacă și cum se vor modifica sumele pe aceste contracte, probabil că vor fi niște explicații pe această chestiune, care se vor aplica pentru toți și vom ști și noi, în consecință, ce vom avea de făcut.”

Cristian Baciu, primarul comunei Horia

Pentru primarii care nu au contracte multianuale în derulare, lucrurile vor fi mai simple. Nu și mai ieftine.

Cât va fi contractul, atât va fi. Nu avem investiții rămase de anul trecut, tot ce vom face anul acesta va însemna contract nou.”

Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc susține că Ordonanața lăcomiei trebuie abrogată.

Ordonanța Lăcomiei pune în pericol începerea sau finalizarea unor proiecte demarate deja de primari, proiecte de dezvoltare a comunităților pe care le conduc. Tot mai mulți primari, indifirent de culoarea politică, se plâng că sunt puși în dificultate din cauza OUG 114. Prin  modificarea făcută prin această ordonanță, prin care salariul minim brut pentru angajații din construcții a fost majorat, primarii care au deja începute proiecte de investiții s-au trezit că trebuie să suplimenteze fondurile pentru a finaliza aceste lucrări. Bani pe care nu au de unde să îi ia! Este revoltător! Cum este posibil ca Guvernul să ia o decizie care pune piedică dezvoltării, pune piedică proiectelor care îmbunătățesc traiul de viață al românilor!?! Pe cale de consecință solicit Guvernului PSD&ALDE să aborge Ordonanța Lăcomiei! În mod contrar se face vinovat de starea de sărăcie a comunităților locale!

deputat Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

Salariul minim pe economie în celelalte domenii de activitate este, începând cu 1 ianuarie, 2.080 de lei brut. Cei care au studii superioare și cel puțin un an vechime în domeniul studiilor au un salariu minim brut de 2.350 lei pe lună.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.