Ce face UE pentru mine!? Iubitorii naturii

39

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Vă plac plimbările? Datorită rețelei ecologice Natura 2000, mai bine de 27.000 de situri protejate vă așteaptă în întreaga Europă? Creată pentru a conserva natura și biodiversitatea, această colecție de spații naturale protejate constituie cea mai mare rețea de acest tip din lume, cuprinzând aproximativ o cincime din teritoriile și apele europene.

Dat fiind că plantele, păsările migratoare și animalele sălbatice nu țin seama de frontierele naționale, Uniunea Europeană a creat un cadru legislativ comun, care să ne permită să acționăm împreună. Directivele principale, cea din 1979 privind păsările și cea din 1992 privind habitatele, stabilesc norme și reguli de protejare a speciilor și a habitatelor vulnerabile în vederea refacerii lor și pentru a asigura condiții bune de conservare. Autoritățile naționale, regionale și locale sunt însărcinate cu aplicarea lor prin măsuri de gestionare concrete. În acest scop, ele sunt ajutate de Comisia Europeană cu orientări strategice și prin schimburi de bune practici.

Siturile Natura 2000, care beneficiază de diverse fonduri și programe europene, contribuie la economiile locale, îndeosebi la cele rurale, atât prin turism, cât și prin locurile de muncă create. Uniunea Europeană susține activitățile agricole și forestiere sustenabile care predomină în rețea. De asemenea, ea compensează daunele produse de anumite specii protejate, cum ar fi animalele carnivore mari. Beneficiile legate de introducerea acestor directive sunt considerabile și nu trebuie să uităm că, protejându-ne patrimoniul cultural, de fapt investim în ceva fără de preț, și anume în sănătatea noastră.

Linkuri utile:

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult