Amendamentele lui Leoreanu, respinse de majoritate: „Guvernul este ca boierul Stroe Orheianu”

de | 14/02/2019 | Administrație, Național, Politică

Amendamentele  deputatului romșacan Laurențiu Leoreanu pe proiectul bugetului de stat au fost respinse, joi, de parlamentarii majorității PSD-ALDE.

Deputatul PNL a avut trei amendamente; de fapt, un amendament cu două anexe, referitor la bugetele primăriilor și al consiliilor județene:

  • majorarea cu 5 miliarde lei a sumelor defalcate din TVA (de la 14,7 miliarde lei, la 19,7 miliarde lei) pentru bugetele locale pentru finanțarea drumurilor, serviciilor de protecție a copilului, pentru persoanele cu handicap, pentru asistența socială și cheltuieli pentru sistemul de învățământ, după cum urmează:
  • majorarea de la 938,6 milioane lei la 2.402,1 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor;
  • majorarea de la 1.665,2 milioane lei 5.243,4 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor.

Laurențiu Leoreanu a mai spus, de la tribuna Camerei Deputaților, că anul trecut bugetele administrațiilor locale au 10 miliarde de lei, iar anul acesta pierd 5 miliarde de lei, din transferul cheltuielilor de asistență social.

Așadar, asistăm la un buget de criză și în acest moment trebuie să spunem că administrația publică locală este decapitalizată și vom avea probleme mari, cu decontarea navetei elevilor, a profesorilor, problem de funcționare a unităților școlare. Și pentru că vin din regiunea în care a trăit și a scris Mihail Sadoveanu, nu poate să nu-mi vină în cap asemănarea dintre boierul Stroe Orheianu, alias Guvernul, și răzeșii din Neamul Șoimăreștilor: Când Orheianu se întoarce, le cere răzeșilor toate pământurile, așa cum vine acum Guvernul și bagă mâna în bugetele locale.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

În schimb, a trecut la vot amendamentul privind majorarea alocațiilor copiilor: de la 200 lei la 300 de lei (pentru copiii sub doi ani) și de la 84 lei la 150 lei (pentru copiii peste doi ani). Majorarea alocațiilor copiilor va deveni o certitudine abia după votul final pe buget, ce va avea loc vineri, 15 februarie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.